Els consellers a l’exili Toni Comín i Clara Ponsatí seran els números dos i tres de la llista de Junts per Catalunya a les eleccions europees, encapçalada per Carles Puigdemont. Amb aquesta decisió, Comín consuma el trencament amb ERC, tot i que de moment conserva l’acta de diputat al Parlament per aquest partit. En tot cas, en concórrer a les eleccions amb JxCat, Comín s'enfrontarà a la llista que lidera Oriol Junqueras.

El mateix Comín demanava dijous un esforç per bastir una llista unitària per a les eleccions europees. Després de la publicació d'un manifest conjunt amb el president Carles Puigdemont i la consellera Clara Ponsatí, Comín va defensar a TV3 que una llista conjunta donaria a l'independentisme "molta més veu i força a Europa".

Finalment però, no es tractaria d’una llista conjunta sinó que Comín s’integrarà a la llsita de JxCAT, que es completarà en les posicions quatre i cinc amb Erika Casajuana i Gorka Knörr. Casajuana és consultora en comunicació pública a Brussel·les i ha treballat en els darrers temps en la internacionalització del procés sobiranista català. Per la seva banda, Knörr va ser vicepresident primer del Parlament basc i jutjat conjuntament amb l'aleshores president de la Cambra Basca, Juan María Atutxa, per negar-se a dissoldre el grup parlamentari de Sozialista Abertzaleak. La causa va acabar amb una condemna del Tribunal Europeu dels Drets Humans a Espanya per vulnerar el dret a un judici just. Knörr ja va ser eurodiputat entre el 1999 i el 2001 per la coalició Europa dels Pobles, integrada per Eusko Alkartasuna i ERC, entre d'altres partits. 

També ahir mateix, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) va defensar públicament que Comín i Ponsatí se sumessin a la llista de JxCat a les eleccions europees del 26 de maig. En declaracions a l'ACN, la nova secretària general de la JNC, Judith Toronjo, va subratllar que "seria una bona fórmula" que Ponsatí i Comín s'afegissin a la candidatura que encapçala Puigdemont.