Esquerra Republicana ha decidit començar la precampanya per les eleccions del 28-A avisant d'un possible pacte del PSOE amb Cs i fent una crida a ser claus al Congrés per evitar-lo. Amb un cartell que recorda el que va utilitzar l'any 2008 el PSC per alertar que l'abstencionisme era fer que tornés el PP, els republicans han volgut llençar el missatge que votar els socialistes pot portar a un pacte amb Ciutadans que seria "dramàtic per Catalunya". 

En la roda de premsa d'aquest dilluns, el president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, i la portaveu del partit, Marta Vilalta, han presentat la imatge de precampanya amb els lemes "si tu no hi vas, ells hi tornen" i "si nosaltres hi anem, hi tornarem", recordant el que va utilitzar el PSC que recreava la imatge de la pel·lícula 'Reservoirs Dogs'. Fins i tot amb el mateix color vermell, la famosa frase va acompanyada d'una imatge de l'encaixada de mans de Pedro Sánchez i Albert Rivera del pacte d'investidura fallit de 2016.

"Votar el PSOE és el mateix que votar Cs i és tornar a l’abraçada de Sánchez amb Rivera i al selfie d’Iceta amb Garcia-Albiol", ha defensat Sabrià. En aquest sentit, el dirigent republicà ha fet una crida a "maximitzar el vot independentista" i a anar a buscar "el màxim d'escons" per poder bloquejar que aquest pacte amb els d'Albert Rivera sigui una realitat.

Sabrià ha volgut així desmuntar el "fals relat" que consideren que ha creat el PSOE erigint-se com l'única via per aturar l'ultradreta, després de les declaracions del ministre de Foment en funcions i secretari d'organització, José Luís Ábalos, assegurant que prefereix pactar amb Ciutadans que amb els independentistes

Bloquejar la repressió, el 155 i l'extrema dreta

Els republicans volen mobilitzar tot l'electorat independentista i evitar que hi hagi l'efecte 'vot útil' cap als socialistes. Consideren que si ERC té prou força al Congrés podrà evitar aquest pacte i condicionar la política espanyola. L'objectiu, explicat pel mateix Sabrià, és "bloquejar la repressió, el 155, l'extrema dreta i els pactes amb Cs", però ha deixat clar també que en cap moment pensen "bloquejar les polítiques socials, els refugiats i l'Open Arms" Tampoc una solució al procés. "No bloquejarem el diàleg, no bloquejarem l'autodeterminació", ha conclòs Sabrià.

"En la mesura que ERC segueixi sent forta a Madrid podrem aconseguir una solució democràtica i política", ha assegurat en el seu torn la portaveu Marta Vilalta, que ha volgut recordar també que l'independentisme ha pogut fer "caure un govern i condicionar-ne un altre", en referència al de Mariano Rajoy i el de Pedro Sánchez respectivament.

Tot i això, els republicans no han aclarit quines seran les condicions que posaran en cas de tornar a negociar una investidura de Sácnehz. En aquest sentit, Vilalta ha defensat una diàleg i una negociació "sense condicions ni renúncies" i ha demanat als socialistes que siguin "valents" i no renunciïn a negociar per "por". "Volem parlar, després ja es posaran les condicions que calguin", ha afirmat, al que ha afegit que "no pot ser que la solució per Catalunya s'hagi de resoldre per la via repressiva".