Desjudicialitzar el conflicte, i que s'acabi la "persecució obsessiva" de la justícia espanyola contra l'independentisme. És el que ha reclamat aquest dilluns en roda de premsa la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, després que el magistrat Pablo Llarena hagi enviat un ofici al Tribunal de Sassari on explica que l'ordre de detenció de Toni Comín i Clara Ponsatí continua vigent, ara que estan a l'Alguer fent costat al president Carles Puigdemont per la seva declaració davant la justícia italiana. 

"No es cansa mai de fer el ridícul", ha expressat Vilalta, que ha recordat que la justícia espanyola ha anat acumulant diversos reversos de les justícies europees. La portaveu republicana ha començat precisament la seva intervenció traslladant "tot el suport" a Puigdemont, i ha esperat que la justícia italiana el deixi en llibertat: "Li enviem tot el nostre suport perquè avui vagi el millor possible".

 

 

Vilalta ha tornat a reclamar "amnistia per a totes les persones que estan sent perseguides" i ha reiterat la necessitat d'avançar i negociar sobre l'autodeterminació de Catalunya: "Treballem per buscar el màxim de complicitats arreu i tornem a exigir la retirada d'euroordres". Sobre els grans consensos ha insistit per defensar una vegada més la via negociada i la taula de diàleg, de la qual de moment no hi ha novetats.

Pressupostos de l'Estat: "La cosa va molt malament"

Sobre la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat, ha dit que les negociacions de moment no avancen, però ha denunciat que les xifres que estan arribant fins ara "són força ridícules", després de transcendir que en la primera meitat de l'any Catalunya ha rebut tan sols el 13,3% de la inversió territorialitzada que apareixia als pressupostos de l'Estat per a enguany, sent la comunitat on menys s'ha executat el pressupost en aquest període.

Els republicans ja van dir que volen negociar els pressupostos amb el PSOE, però abans els van alertar que hauria de complir el pacte de l'any passat, cosa que els d'Oriol Junqueras consideren que no s'està fent: "La cosa va molt malament" i "les xifres són bastant ridícules", ha afegit Vilalta.

En plena vaga de Renfe i preguntada sobre si el traspàs de la gestió de Rodalies és una prioritat en la negociació, ha assegurat que la "rellevància hi és tota" i que li donen molta importància. En aquest sentit ha dit que, quan arribi el moment, determinaran les exigències que han de traslladar a l'executiu espanyol. 

Dels Pressupostos de la Generalitat, en canvi, s'ha manifestat molt optimista, ha ressaltat que la prioritat és fer la negociació amb la CUP perquè és amb qui es va aconseguir la investidura del president Pere Aragonès:  "Estem convençuts que ens en sortirem, que la negociació anirà bé", ha declarat, i ha rebutjat valorar què farien en el cas que no poguessin arribar a acords amb els anticapitalistes. 

A Pablo Casado: "El màster li van regalar"

Sobre les declaracions del líder del PP Pablo Casado d'aquest diumenge en què va garantir mantenir la mà dura contra l'independentisme, Vilalta ha criticat la "prepotència de la dreta espanyola", a qui també ha atribuït "una persecució obsessiva" contra l'independentisme. "Ens volen callats, empressonats, silenciats i vençuts, però ja els hi diem a Casado que no se'n sortiran per molts càntics i crits que facin a les seves convencions polítiques". 

Sobre la insistència de Casado de portar Puigdemont a la presó, Vilalta ha ironitzat que el seu màster universitari li van regalar perquè "queda clar que no sap de separació de poders": "Ja els avisem, no se'n sortiran. Com no se n'han sortit fins ara, no se'n sortiran", ha tancat.

A la imatge principal, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa / Marc Puig (ERC)