Una setmana més tard que les protestes dels pagesos catalans arribessin a Barcelona, ERC ha registrat al Parlament una sèrie de mesures urgents en una moció per revertir la situació d'aquest sector. Tal com ja van fer la setmana passada al Congrés, ara proposen a la cambra catalana mesures per la desburocratització de l'ofici, una renda bàsica agrària i alhora exigeixen canvis en la llei estatal de la cadena alimentària en línia amb el que ja havia anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Entre aquestes mesures hi figura una de les principals peticions de la pagesia: la revisió de les restriccions que pateix el sector per la sequera, que forma part dels acords als quals es va arribar la setmana passada entre pagesos i la majoria de grups parlamentaris.

En el text registrat, però, els republicans també aprofiten per carregar contra Junts per Catalunya pel que descriuen com a contradiccions a l'hora de defensar la pagesia. Concretament, els retreuen el seu posicionament, ja que per un costat denuncien la competència deslleial provocada pels acords amb tercers que ofeguen el sector i al mateix temps el partit els dona suport en les institucions europees. En aquest sentit, ERC urgeix a l'Estat "a aturar la negociació d'aquests acords de lliure comerç, així com aplicar un major control de les importacions o establir clàusules mirall amb països de fora de la UE". 

Finestreta única per simplificar la burocràcia i peticions al govern espanyol

Una de les principals queixes dels pagesos en aquestes jornades ha estat haver de fer front a una gran quantitat de tasques burocràtiques que els pren hores de feina i també recursos econòmics. En aquest sentit, des d'ERC proposen una finestreta única que "aglutini i simplifiqui les gestions administratives", un espai en què el Govern ja està treballant. En l'últim ple del Parlament, celebrat enmig de les mobilitzacions, des de Junts, el diputat Salvador Vergés va voler recordar que va ser el seu partit qui va impulsar la Taula de Desburocratització de la Pagesia, de la qual en va sortir l'acord per aquesta finestreta única que encara no ha entrat en funcionament. 

Respecte a la modificació de la llei estatal de la cadena alimentària per evitar que els pagesos venguin per sota del preu de cost, tal com està succeint actualment, els republicans recorden que aquesta és una decisió que depèn del govern de l'Estat, al qual li reclamen que prengui decisions per defensar el sector del camp. El mateix Pedro Sánchez es va comprometre a "reforçar" aquesta llei per evitar que els agricultors venguin a pèrdues, així com a simplificar tota la burocràcia relacionada amb la Política Agrària Comuna (PAC).