El govern espanyol ja es prepara per al debat i negociació dels pressupostos de l'Estat. Els ha de presentar abans que acabi el mes de setembre i, de fet, el ministre Félix Bolaños comença avui una ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris. Aquest mateix migdia, a les dues de la tarda, serà el torn d'ERC. Fonts republicanes avisen que seran exigents i que a La Moncloa "s'equivoquen" si pensen que serà fàcil aconseguir que els facilitin. Entre altres coses, posaran damunt la taula la nova llei de memòria democràtica, que veuen del tot insuficient i contra la qual fins i tot han presentat una esmena a la totalitat amb text alternatiu. Però no només això.

En roda de premsa des del Congrés dels Diputats aquest dimarts, Gabriel Rufián ha vist els socialistes "massa tranquils" i els ha advertit que aquesta no és la manera d'encarar els pressupostos de l'Estat si volen la seva participació. I ha reblat l'advertència: "Que ningú doni per segur el vot d'ERC a ningú, perquè el vot d'ERC es sua i es negocia. És el missatge que traslladarem sobretot ara, en un escenari en què Ciutadans no sap massa bé on és, i el govern espanyol té poca alternativa".

D'aquesta manera, els republicans reclamaran alguns avenços per part del govern espanyol. I ha posat algunes exemples damunt la taula, com el blindatge del català a la llei audiovisual, que no està protegit en l'últim text de l'avantprojecte de llei amb què treballa La Moncloa. També ha plantejat la qüestió de la nova llei de memòria democràtica, on ERC demana, entre moltes altres coses, el traspàs de la comissaria de Via Laietana o la reparació de les víctimes del franquisme i la Transició. Finalment, també ha citat la llei de convivència universitària. També plantejaran un altre àmbit "d'oportunitats, infraestructures i inversions" a Catalunya.

Tot plegat ho plantejaran en la reunió que mantindran aquest mateix dimarts, a les dues del migdia, amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. La mà dreta de Pedro Sánchez arrenca aquest migdia la ronda de contactes pels pressupostos de l'Estat amb Cuca Gamarra, portaveu del PP al Congrés. Demà a la tarda serà el torn de la portaveu de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras. Rufián ha dit que hi aniran a "escoltar".

Desvinculat de la taula

Des de Calàbria han vinculat la negociació dels pressupostos amb un bon clima a la taula de negociació entre l'Estat i la Generalitat. Ara bé, el portaveu al Congrés ha insistit a "desvincular negociacions", perquè "a la taula de diàleg s'hi aborda un conflicte polític". En canvi, "als pressupostos es parlarà de pressupostos, infraestructures i de què es pot fer amb edificis emblemàtics que s'haurien de convertir en museus, o la llei audiovisual i la llei de convivència universitària".

Pel que fa a la coordinació independentista en la negociació dels pressupostos, que proposa Junts per a les tres formacions al Congrés, Rufián ha dit que cal que "tothom assumeixi els seus resultats electorals". El portaveu republicà ha recordat que ja hi ha un sistema de coordinació a Madrid que funciona des dels temps de Quico Homs com a portaveu de CiU. "És un debat artificial", ha conclòs.