ERC replica a l'ANC que la prioritat és superar el 50% de vots independentistes per aconseguir "negociar" i "pactar" un referèndum. Després que l'Assemblea hagi aprovat aquest cap de setmana una nova estratègia, que passaria per declarar la independència unilateralment si en unes noves eleccions catalanes els partits independentistes sumessin més del 50% dels vots, els republicans valoren positivament que apostin per intentar arribar al 50%, cosa que consideren un punt "comú", però defensen que la prioritat és el referèndum acordat i acceptat internacionalment. 

Així ho ha expressat la portaveu del partit, Marta Vilalta, en la roda de premsa posterior a reunió executiva, on ha defensat que cal "seguir sumant" gent al projecte independentista i que cal "prioritzar la via negociada pel referèndum", tot i deixar clar que no pensen renunciar a "cap via democràtica". També ha celebrat que tant l'ANC com la CUP que també s'ha reunit aquest cap de setmana― estiguin redefinint estratègies, cosa que ha recordat que els republicans ja van fer fa un any, perquè considera que un cop tots els actors ho hagin fet es podrà traçar una "estratègia conjunta" guanyadora. 

Sense oferta ni contacte amb Sánchez

Per altra banda, Vilalta ha assegurat que els republicans no han rebut "cap oferta ni contacte" de cara a la formació de la Mesa del Congrés, que tindrà lloc el proper 21 de maig, i ha emplaçat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a reunir-se amb Oriol Junqueras a la presó "o que siguin alliberats". La republicana considera que el guanyador de les eleccions a l'Estat, el PSOE, s'hauria de reunir amb Junqueras i ERC, com a guanyadors de les eleccions a Catalunya. 

Vilalta, que ha sortit acompanyada d'Ernest Maragall, candidat per Barcelona, i Diana Riba, candidata a les europees, ha celebrat que finalment la justícia permeti la candidatura de Carles Puigdemont al Parlament Europeu. La portaveu d'ERC, que ja havia criticat que no se li permetés la participació, ha recordat que el veto vulnerava els seus drets i els dels ciutadans que el volien votar. Finalment ha defensat que la ciutadania esculli el 26 de maig la candidatura independentista "que millor els representi" i que després aquestes continuïn "treballant conjuntament a tots els àmbits, també a l'europeu". 

Les municipals, la segona volta del 28-A

Per la seva banda, i a tres dies perquè comenci una nova campanya electoral, Maragall ha aprofitat per demanar que les eleccions municipals siguin la segona volta del 28-A i que serveixin per construir la "república real, tangible i pam a pam", i ha criticat la gestió municipal de l'alcaldessa Ada Colau titllant-la de "clarament deficitària i en alguns sentits contraproduent". Finalment, Riba ha recordat que el candidat al Parlament Europeu és Oriol Junqueras i ha tornat a criticar el processament per un delicte de rebel·lió que "no ha existit".