Esquerra Republicana ha beneït aquest dilluns la proposta del president Pere Aragonès per fer un nou referèndum a l’escocesa, després d’haver analitzat l’informe acadèmic sobre l’acord de claredat que el cap de l’Executiu va posar sobre la taula en el Debat de Política General de 2022. Marta Vilalta, portaveu parlamentària del partit, ha assegurat que aquest document que s’ha fet públic en els últims dies, que inclou diferents propostes de referèndum, suposa una “contribució acadèmica més que ratifica la possibilitat” de celebrar una consulta sobre el futur polític de Catalunya, motiu pel qual pot “ajudar” en la negociació amb el PSOE per investir Pedro Sánchez. Cal recordar que els republicans van posar tres condicions imprescindibles pel seu sí: una llei d’amnistia, avançar en l’autodeterminació i millores en el benestar de la ciutadania de Catalunya, fet que inclou el traspàs de Rodalies i acabar amb el dèficit fiscal. I l’informe, segons Vilalta, “ajuda a acompanyar la negociació per tal de fer possible referèndum”. 

Però la negociació no és l’únic destí d’aquest informe dels experts, que Aragonès també ha anunciat que anirà a una taula de partits que també ha validat Vilalta, ja que serà un espai perquè la resta de grups parlamentaris puguin fer les seves aportacions al respecte. La secretaria general adjunta d’ERC també ha apostat per portar el document a una taula de negociació amb el govern espanyol que, defensa, s’ha de reactivar. Cal recordar que aquesta no es reuneix des de fa més d’un any, a finals de juliol del 2022.  “És una contribució a la resolució democràtica del conflicte i se n’ha de poder parlar i ser un document que s’utilitzi en la taula de negociació entre Catalunya i l’Estat espanyol”, ha defensat Vilalta. 

Aragonès deslliga l'informe de la negociació 

Tot i que la portaveu del partit ha assegurat aquest dilluns tarda que l’informe ha d'“acompanyar” la negociació d’ERC amb el PSOE, aquesta idea xoca amb el que ha defensat Aragonès només unes hores abans, després de presentar la seva proposta al Consell Executiu. I és que, malgrat que aquesta arriba en plena negociació per la investidura, el president de la Generalitat ha volgut desvincular una cosa de l’altra: “Els partits polítics ja han posat damunt la taula les seves condicions, avui no n’estem posant cap de nova”, ha conclòs. I si les d’ERC són una llei d’amnistia, avenços en el referèndum i millores en el benestar de la ciutadania, Junts va fixar també la primera en una conferència del president Carles Puigdemont, a banda del “reconeixement de la legitimitat democràtica de Catalunya”. Vilalta, amb tot, ha rebutjat aclarir com avancen aquestes negociacions, marcades per la discreció. 

Tot i les crítiques de determinats sectors de l’independentisme, com la CUP que ha lamentat que Aragonès posi en mans de l’estat del referèndum, i el silenci de Junts per Catalunya, que encara no ho ha valorat, Vilalta ha celebrat que l’informe no només ha permès conèixer les vies legals per un nou referèndum, sinó la proposta del Govern de la Generalitat que és celebrar-ne un de nou. Per això, ha aprofitat per llançar un missatge a la resta de formacions, independentistes o no, per la seva manca de solucions per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya: “Celebrem que hi hagi una proposta del Govern i a la vegada continuem esperant les d’aquells que fins ara no n’han fet cap, perquè neguen la possibilitat de decidir el conflicte polític a través de les urnes.