L'advocat penalista Xavier Melero, defensor del president Artur Mas, ha estat objecte d'una pluja de retrets per la seva inacció davant el TEDH respecte a la demanda de Mas contra l'estat espanyol per vulneració de drets arran de la seva condemna per l'organització de la consulta del 9-N del 2014. El tribunal europeu va decidir aquest dijous arxivar la demanda en entendre que Mas "no tenia intenció de continuar" després que no hagués respost als requeriments del tribunal, tot i rebre dos avisos. Melero va assegurar a ElNacional.cat que considerava que "no era preceptiu" respondre a les al·legacions fetes per l'estat espanyol. "No teníem res a al·legar; la demanda són les nostres al·legacions", va assegurar, i en declaracions posteriors, Mas va assegurar que tot havia estat un "malentès procedimental". Aquestes explicacions no han estat ben rebudes per l'independentisme, que les ha arribat a qualificar de "poc creïbles". 

Demanen explicacions per respecte als que van contribuir a la Caixa de Solidaritat

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha recordat que la ciutadania "va aportar milions d'euros a la Caixa de Solidaritat" per pagar les multes del 9-N, i han reclamat que Mas i el seu advocat donin explicacions. "No pot quedar com un malentès", han dit des de l'entitat, i han reclamat que "es depurin responsabilitats". D'altra banda, han qüestionat que Melero no sabés que havia de respondre al TEDH: "És inversemblant". L'expresidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, també ha recordat que amb la Caixa de Solidaritat es van pagar més de cinc milions d'euros, i ha carregat amb duresa contra el president Mas per haver triat Melero com a advocat, una figura que mai no ha simpatitzat amb la causa independentista. "No és capaç d'utilitzar la causa dins d'una lluita col·lectiva per vulneració de drets i per l'autodeterminació, triant Melero per anar al TEDH i finalment desistint", ha criticat.

El jurista Josep Costa també s'ha afegit als retrets, i ha compartit a través d'X un fragment del primer avís del TEDH a Mas, en el qual li adverteix que no respondre a les al·legacions fetes per l'estat espanyol podria dur el tribunal a concloure que les donava per bones. "No cal ser advocat per entendre que cal contestar al TEDH quan et dona termini i t’adverteix dues vegades de les conseqüències de no fer-ho. O no queda clar aquí?", ha etzibat. En aquest sentit, ha demanat a Mas i Melero que "no menteixin per respecte a la gent que s’ha gratat la butxaca per pagar multes, fiances i minutes d’advocats". El jurista Héctor López Bofill ha qualificat de "ridícul estratosfèric" la inacció de Melero, que considera "impròpia d'un professional com ell". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!