Les incògnites que han deixat obertes les eleccions de diumenge estan multiplicant les pressions en tots sentits. El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha descartat aquest divendres "completament" que Carles Puigdemont pugui tornar a presidir la Generalitat. Però les paraules de Sánchez no han fet més que atiar la resposta del president a l'exili, que assegura que un govern independentista descansaria sobre una "alternativa parlamentària més sòlida" i ha retret que amb el rebuig expressat des de la Moncloa a la seva investidura "donen per descomptat que Catalunya és un apèndix més de l'estratègia del govern d'Espanya". "Nosaltres intentarem que no sigui així i hi ha una possibilitat d'evitar-ho", assegura.

A través d'un vídeo penjat a la xarxa TikTok, Puigdemont ha advertit que "els problemes que té al davant Catalunya requereixen un govern que tingui la capacitat de plantar cara a Madrid. I no ho farà un govern que justament li passi el contrari, que sigui una sucursal, una dependència, una lleixa més del govern espanyol".

@krlspuigdemont Alguns donen per fet que Catalunya és un apèndix més de l’estratègia del govern d’Espanya. Nosaltres intentarem que no sigui així, perquè hi ha una possibilitat de tenir un govern que planti cara a Madrid. #catalunya #estiktokat #catalunyatiktok #estiktokcat #puigdemont #12M #president #junts #viral #fyp #tiktokcatalunya #catala #government ♬ original sound - Carles Puigdemont

En el vídeo, Puigdemont admet que el resultat de les eleccions "no ha deixat molt clara quina és l'opció de govern a Catalunya", i considera que, entre les possibilitats que planteja, hi ha una opció d'un tripartit d'esquerres, que qualifica de "remota"; hi ha dos tipus de govern en minoria, i hi ha l'opció d'una repetició electoral.

Segons el candidat de Junts, hi ha la possibilitat d'evitar un govern del PSC a la Generalitat que depengui de Madrid i aconseguir un executiu que tingui "obediència netament catalana" i "pugui plantar cara al govern de Madrid". "Ens hem compromès a fer-ho. Hi ha possibilitats de fer-ho", ha assegurat Puigdemont, en referència al fet que Junts i ERC, que han aconseguit 35 i 20 diputats, poden sumar 55 escons, que sumats als 4 de la CUP podrien ascendir a 59.

"Intentarem, en qualsevol cas, evitar que hàgim de tornar a anar a eleccions", conclou.