La CUP s'ha desmarcat de la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'impulsar un referèndum acordat amb l'Estat després d'haver avaluat l'informe elaborat per un grup d'experts sobre l'acord de claredat que el republicà planteja. Carles Riera, diputat dels cupaires, ha afirmat que "la resolució del conflicte" polític entre Catalunya i l'Estat "passarà per un referèndum d'independència amb reconeixement internacional" i, per això, sosté que és un "error" posar aquesta solució "en mans de l'Estat". En una publicació a X (abans, Twitter), Riera ha apuntat que "cal dur la sobirania al poble i al Parlament i exercir-la sense límits ni condicions per defensar tots els drets".

També ha fet referència a la proposta del president de la Generalitat la diputada Laia Estrada. En una línia molt similar a la del seu company de files Carles Riera, Estrada ha indicat que Aragonès "s'equivoca supeditant a la voluntat de l'Estat la resolució del conflicte polític". "Aquest només reconeixerà el nostre dret a la independència quan no tingui més remei que fer-ho, i això requereix reprendre el conflicte i actuar amb sobirania", ha assenyalat la parlamentària de la formació anticapitalista.

 

El referèndum acordat "a l'escocesa" que vol Aragonès

El president Pere Aragonès ha reunit de manera extraordinària el seu Consell Executiu aquest dilluns al matí per analitzar l'informe que el grup acadèmic ha realitzat sobre l'acord de claredat que el Govern defensa. En una compareixença posterior des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, Aragonès ha apostat per "un referèndum sobre la independència de Catalunya realitzat entre la ciutadania de Catalunya" per resoldre el conflicte polític i que aquest sigui acordat amb l'Estat: "Una votació a l'escocesa en què la ciutadania es pugui pronunciar amb un 'sí' o un 'no' a la independència i, a partir d'aquí, s'iniciï el camí que ha de portar a la implementació del resultat".

Amb tot, aquesta proposta no formarà part de les condicions per a la investidura de Pedro Sánchez. El mateix Pere Aragonès ho ha confirmat amb aquestes paraules: "Els partits polítics ja han posat damunt la taula les seves condicions, no estem posant cap condició nova". Entre els cinc plantejaments que ofereix l'informe dels experts per a l'acord de claredat, el Govern ha escollit el que figura com a "referèndum d'inici al territori subestatal". L'informe recull que aquesta proposta "consistiria, per exemple, a consultar la ciutadania de Catalunya sobre la conveniència que el Parlament iniciés un procés de reforma constitucional que podria contemplar la independència i/o una nova acomodació en el si de l'Estat".

A partir d'ara, el full de ruta a seguir serà el següent: el president de la Generalitat encarregarà a l'Institut d'Estudis de l'Autogovern un informe sobre els "camins jurídics concrets" que permetin executar aquesta proposta i, una vegada finalitzin les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, convocarà una taula amb els grups del Parlament per explicar més detalls d'aquest plantejament del Govern i les conclusions del treball efectuat pels experts sobre l'acord de claredat.