ERC consultarà la militància sobre la investidura, ha anunciat la formació aquest divendres. En un breu comunicat, els republicans han informat que l'executiva del partit ha acordat que el posicionament entorn de la investidura "es validi amb una consulta electrònica a la militància". També s'ha acordat que l'encara secretària general, Marta Rovira, coordinarà les negociacions sobre la constitució del nou Parlament i posteriors. Finalment, l'executiva ha acordat "posar el focus i centrar els esforços de tota la formació en la campanya de les eleccions europees que comença la setmana vinent" —després de les quals Oriol Junqueras abandonarà la presidència del partit, però amb disposició de presentar-se a la reelecció—. Recordem que el Congrés Nacional està convocat pel 30 de novembre.

Els republicans han de triar qui volen investir, si Salvador Illa o Carles Puigdemont —si és que volen investir algú—. Aquest divendres, el president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha descartat completament fer president Puigdemont i l'ha instat a "assumir la realitat" després de les eleccions catalanes. El candidat de Junts li ha respost i ha assegurat que un govern independentista descansaria sobre una alternativa parlamentària més sòlida.  

Primer, la Mesa del Parlament

El que queda clar és que a ERC les coses han canviat els últims dies. Diumenge, després de la desfeta electoral, Pere Aragonès va instar el PSC i Junts a governar. Però ara els republicans sí que s'han obert a negociar una investidura, de la qual encara no coneixem el candidat. Entre les moltes possibilitats que s'han obert després de les eleccions, és clara l'opció del tripartit: PSC + ERC + Comuns. Tanmateix, Puigdemont manté la idea de presentar-se a la investidura, de manera que li caldria el vot afirmatiu dels republicans i l'abstenció dels socialistes. Tot continua molt obert.

Però abans de la investidura caldrà negociar la Mesa del Parlament, cosa que ens donarà pistes sobre qui serà el candidat a presidir la Generalitat. Rovira serà l'encarregada d'ERC de coordinar aquestes primeres negociacions, que després continuaran amb les de la investidura. Davant seu es trobarà Lluïsa Moret, Alícia Romero i Ferran Pedret, per part del PSC, i Candela López, Lluís Mijoler i David Cid, per part dels Comuns. Des de Junts, encara no han designat ningú, però és possible que el mateix Puigdemont i el secretari general, Jordi Turull, siguin els responsables de capitanejar les converses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!