L’executiva nacional d’Esquerra Republicana que s’ha celebrat aquest divendres a Ginebra, per tal que hi pogués assistir la secretària general del partit, Marta Rovira, ha rebut una emotiva visita. Es tracta de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que també està exiliada en aquesta ciutat de Suïssa, i que ha passat pel cèntric hotel on es duia a terme la reunió per saludar als seus assistents.

Segons han explicat fonts presents a la reunió a El Nacional, Gabriel ha estat ovacionada en arribar per la quarantena de membres de la direcció d’ERC que han viatjat fins a Ginebra. La cupaire ha aprofitar la visita per compartir amb els republicans la duresa de la repressió i per fer una crida a la unitat independentista, especialment ara, a les portes del judici de l’1-O.

Gabriel i Rovira tenen una estreta relació d’ençà que les dues estan exiliades a Ginebra, fet que els hi ha servit per fer molta pinya i fer menys dura la situació. Gabriel es va refugiar a Suïssa el febrer de 2017, davant la citació que tenia al Tribunal Suprem, malgrat que el jutge no la va acabar acusant de rebel·lió. Rovira hi va anar un mes després, a finals de març del mateix any. Sobre la republicana sí que recau una acusació de rebel·lió que implicaria, si tornés, que fos empresonada.

La reunió d’ERC a Ginebra és la primera que s’ha celebrat fora del territori català des que va començar l’exili i s’ha fet per mostrar la unitat i el suport del partit a Rovira, malgrat que aquesta ja participava de les reunions via telemàtica, i per fer una denuncia de la repressió.

En l’executiva s’ha parlat de com el partit afrontarà el judici de l’1-O, però també s’ha dels pressupostos general de l’Estat -on de moment ERC manté la posició de no aprovar-los si no hi ja un gest de Pedro Sánchez-, i també sobre l’estratègia dels republicans pel que fa les eleccions municipals i europees. La reunió ha durat des de quarts de deu del matí fins aproximadament les cinc de la tarda.