"Si els pressupostos són com planteja Sánchez la segona volta de la moció de censura, hi ha d’haver motius suficients perquè ERC doni suport a aquesta nova etapa de legislatura fins al 2020". Així ho ha assegurat el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, en declaracions als mitjans des de Ginebra, on ha assegurat que els republicans no s'han mogut del 'no' als pressupostos, però ha deixat la porta oberta a aprovar-los si hi ha un "gest" del govern espanyol. 

"Ens han de demostrar que són diferents del PP i en funció d’aquesta resposta prendrem les decisions sobre la continuïtat de la legislatura estatal", ha afegit Aragonès en aquest sentit, que ha avisat que encara no han vist els comptes i que la tramitació parlamentària no començarà fins al febrer, pel que el context encara podria variar.

Tot i això, ha insistit que el gest de Sánchez cal que sigui tant en l'àmbit de la repressió com en el de l'autodeterminació, descartant així que una promesa de més inversions a Catalunya, tal com s'ha apuntat en els últims dies que podria ser l'as a la màniga de Sánchez, pugui convèncer els republicans per votar-hi a favor. "La resposta la té Pedro Sánchez, no ERC", ha afegit en aquest sentit.

Les declaracions d'Aragonès tenen lloc dos dies després que Torra donés per fet que ERC i el PDeCAT no permetrien la tramitació dels pressupostos i que avisés que de fer-ho s'obriria una crisi de Govern. Aquest divendres, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha insistit en aquesta idea i ha advertit que si algun dels dos partits hi vota a favor, ho hauran d'argumentar

El vicepresident ha parlat davant dels mitjans de comunicació en el marc de l'executiva nacional del partit que s'està celebrant a Ginebra, presidida per la secretària general del partit, Marta Rovira, exiliada en aquesta ciutat des de fa uns deu mesos. A la reunió hi han participat una quarantena de càrrecs del partit, entre els quals destaquen el president del Parlament, Roger Torrent, a més de diversos consellers de l'executiu com Alfred Bosch, Teresa Jordà, Chakir El Homrani i Josep Baragalló. També hi han participat els diputats al Congrés Joan Tardà i Gabriel Rufián, així com la senadora Mirella Cortés.

La reunió ha servit per conjurar-se davant el judici i per teixir una estratègia sobre com afrontar-lo, a més de per analitzar l'actualitat política. Aquesta és la primera executiva en la qual pot participar Rovira personalment d'ençà que va començar el seu exili, malgrat que fins ara ja participava en les reunions del partit a través de videoconferències. La trobada, doncs, s'ha celebrat a Ginebra com a mostra d'unitat i suport envers ella i també per denunciar la repressió que pateix el partit, amb els seus líders a l'exili i a la presó.  ​