La prioritat del nou Govern Aragonès no passa pel PSC. Malgrat no tancar-hi la porta si hi ha passos contra la repressió, Esquerra Republicana continua posant per davant la negociació amb Junts per Catalunya, els comuns i la CUP. “En els grans consensos del país continuem sense trobar-hi el PSC, està lluny de donar aquestes solucions al país”, ha retret la secretària general adjunta i portaveu Marta Vilalta. El mateix passa amb els pressupostos de l’Estat, que els republicans veuen “molt lluny” tant pels compromisos incomplerts per La Moncloa com pels pocs avenços en la resolució del conflicte: “Tenen molts deures pendents”. No aclareixen si una eventual reforma del delicte de sedició permetria desencallar la situació. “Avui els dic que estem molt lluny”, ha repetit la dirigent republicana en diverses respostes. Tampoc revelen si presentaran esmena a la totalitat als comptes estatals. El termini acaba aquest divendres.

 

Una setmana després de la remodelació a Palau, els republicans han volgut valorar que “ja veiem que el Govern ha deixat enrere el soroll i treballa al 100% per ajudar la gent i fer avançar el país”. En la roda de premsa posterior a l’executiva, Marta Vilalta ha tornat a reiterar que estan predisposats a arribar a acords “amb tothom qui comparteixi els grans consensos del país”: el benestar social i la lluita antirepressiva. Ha defensat que “hi ha marge” tant amb Junts com amb els comuns, i ha manifestat la voluntat de “sumar-hi” la CUP. Són la seva "prioritat". I ha advertit: “Qui es desmarqui d’aquests consensos, haurà d’explicar molt bé per què ho fa”. En canvi, ha contraposat, “el PSC no s’hi troba en aquests consensos”.

“En aquests objectius continuem sense trobar-hi el PSC, estan molt lluny de donar aquestes solucions al país”, ha argumentat la portaveu republicana. “Què pretén aportar el PSC al nostre país? Invertir només el 16 % d’allò pressupostat? Unes Rodalies col·lapsades i poc eficients? És aquesta la contribució que vol fer el PSC?”, els ha interrogat en aquest sentit. És per això que els ha reclamat “anar molt més enllà” i que “comencin per complir allò que està sota la seva competència, que comencin per complir amb Catalunya”. I ha reblat: “No poden fer veure que no governen. No poden allargar la mà per una cosa i retirar-la per una altra”.

Tot està lligat, amb dues tramitacions parlamentàries en paral·lel. La dels pressupostos de l’Estat està més avançada. La setmana que ve tindrà lloc el debat a la totalitat i els republicans encara no revelen si els esmenaran. Però Marta Vilalta ha volgut deixar clar, en totes les respostes al respecte, que estan “molt lluny” de negociar-los i aprovar-los. “Hi ha molts deures pendents per part del govern espanyol”, ha advertit la portaveu republicana, que ha posat el focus en els incompliments dels compromisos passats, en la poca ambició social del projecte però també en la resolució del conflicte polític i la lluita contra la repressió. “Es parla de diàleg sense revertir la repressió”, ha criticat en aquesta línia. No ha aclarit si una reforma de la sedició permetria desencallar la situació. S’ha limitat a recordar que “hi ha molta feina per fer per part del govern espanyol” i que hauran de suar el suport dels seus tretze diputats al Congrés. "Cal que tot avanci a la vegada", ha conclòs.

Els números no surten al Parlament

Per ara, el panorama està molt complicat al Parlament de Catalunya per aprovar els nous pressupostos. Malgrat que necessiten de majoria simple (més  que no), els republicans només tenen 33 diputats i la seva aprovació passa necessàriament per Junts per Catalunya o el PSC. Els exsocis del Govern continuen exigint abans una qüestió de confiança, mentre els republicans encara recelen de la mà estesa dels socialistes si no reben res a canvi (com podria ser la reforma de la sedició). Per la seva part, els comuns encareixen el seu preu i la CUP posa damunt la taula les promeses incomplertes de l'acord d'investidura, com reclamava la portaveu Eulàlia Reguant en una entrevista a ElNacional.cat aquest diumenge. Aquesta setmana, després de reunir-se amb Jéssica Albiach, el president Pere Aragonès mantindrà trobades amb Jordi Turull, Salvador Illa i els cupaires.

Nova executiva

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va presentar aquest diumenge la que serà la seva candidatura per seguir al capdavant del partit, una llista en la qual estaran noms com el president català i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, o la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta. Junqueras va fer pública la candidatura acompanyat pel seu equip amb la notable absència de Marta Rovira, secretaria general del partit, qui segueix a l'exili i forma part de la candidatura. El líder d'ERC continuarà fent tàndem amb Rovira. Aquesta candidatura única serà aprovada en el congrés del partit del pròxim 6 de novembre.