Esquerra ha volgut fer un advertiment a l'Estat i ha considerat que s'ha de "pensar bé" la resolució del judici de l'1-O perquè pot suposar el "tercer moment gairebé definitiu per al futur de Catalunya". Així, s'ha referit la portaveu de la formació, Marta Vilalta, al fet que molta gent va "obrir els ulls" en favor de la independència després de la sentència de l'Estatut i l'1-O, i ha assegurat que una sentència condemnatòria als presos pot ser "l'estocada definitiva a la democràcia espanyola i pot fer obrir els ulls a molts demòcrates catalans, però també a Espanya i a Europa".

En la roda de premsa posterior a la primera reunió executiva de l'any, Vilalta ha tornat a denunciar que es tracta d'un judici polític i que debilitarà "la democràcia espanyola i l'estat de dret". En aquest sentit, i tot i defensar que el 2019 hauria de ser l'any de "la justícia, la llibertat i l'absolució", no s'ha mostrat confiada que així sigui ni que hi hagi una resposta política al conflicte per part de l'estat espanyol. "Afrontem aquest judici denunciant que no hi ha delicte, el que volem és acusar l'Estat de ser-ne el responsable", ha denunciat la republicana, a la qual cosa ha afegit: "Calen taules de diàleg en lloc de tribunals i presons". 

Pel que fa als pressupostos generals de l'Estat, Vilalta ha tornat a defensar que la resposta dels republicans és 'no' si Sánchez no fa cap moviment, tot i que no ha aclarit si presentaran una esmena a la totalitat o deixaran que es tramitin al Congrés. Preguntada sobre els de la Generalitat, la portaveu d'ERC s'ha limitat a defensar els esforços de l'executiu per negociar-los amb els comuns, tot i els esculls que hi ha, especialment en termes de fiscalitat.

Finalment, sobre la citació del Parlament a alguns presos polítics a la comissió d'investigació del 155 per al 22 de gener, Vilalta ha recordat que és el jutge qui ha de decidir el format de la declaració, si en format de videoconferència o personalment, però ha defensat que "no s'entendria" que se'ls denegués el permís de compareixença.