En el moment de més tensió entre Ciutadans i el PP, la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, de la formació d'Arrimadas, ha estat enxampada amb el micro obert juntament amb el president del PP, Pablo Casado. Durant l'acte d'homenatge a les víctimes del terrorisme a Madrid, la vicealcaldessa ha retret a Casado el moviment que ha fet la presidenta de la comunitat madrilenya, Isabel Díaz Ayusode convocar eleccions anticipades.

Després de la decisió d'Ayuso de trencar unilateralment el govern regional i els posteriors anuncis de les mocions de censura presentades per PSOE i Més Madrid, les càmeres de la cadena TVE han registrat una frase que Villacís dedica a Casado: "Com governin PSOE i Podemos la Comunitat, ens heu fotut". A l'àudio es pot sentir com ella continua parlant, però no rep resposta del president del PP. 

 

La conversa registrada entre Casado i Villacís, a La Hora de la 1 (TVE)

Per contra, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, del PP, i la mateixa Villacís han tornat a subratllar la seva unitat i han garantit que, tot i la ruptura de l'executiu de coalició dels seus partits a la Comunitat de Madrid, ells continuaran governant a l'Ajuntament fins que acabi la legislatura.

Almeida i Villacís han comparegut en una roda de premsa i han destacat que, després dels acords de la Junta de Govern d'avui, el missatge del govern municipal és ben clar, segons Villacís: "Se seguirà posant als madrilenys i els seus interessos molt per sobre".

La vicealcaldessa també ha declarat que ahir va telefonar al regidor després d'assabentar-se de la moció de censura al PP per part de PSOE i Cs a Múrcia. Tot i que no era una trucada que fos "necessària", atesa la "relació de confiança", en política els gestos "no sobren", ha explicat.

"Nosaltres serem un refugi, donarem seguretat als madrilenys" i "els acompanyarem en un moment tan singular i difícil", ha assegurat Villacís. "Madrid està molt per sobre de les sigles PP, Cs, i molt per sobre dels noms José Luis i Begoña", ha afegit.

La moció

Els grups del PSOE i de Més Madrid van anunciar aquest dimecres que han presentat al registre de l'Assemblea de Madrid dues mocions de censura contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Ho han fet pocs minuts després que s'hagi donat a conèixer —a través d'unes manifestacions del vicepresident de la Comunitat, Ignacio Aguado— que Ayuso ha decidit convocar eleccions anticipades per evitar que es repliqui a Madrid la moció de censura que PSOE i Cs han articulat a Múrcia.

PSOE i Més Madrid intenten d'aquesta manera forçar un canvi al govern regional de Madrid tal com PSOE i Cs han fet a Múrcia i sense haver d'anar a les urnes.

La qüestió queda ara a mercè del registre electoral. Si les mocions de censura s'han registrat abans de la dissolució de l'assemblea per part de la presidenta, no es podran celebrar eleccions anticipades com a mínim fins després del debat de les mocions. Per contra, si les mocions de censura s'han registrat després, prosperarà la convocatòria electoral.

Imatge principal, la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís / Europa Press