El president a l'exili, Carles Puigdemont, serà el candidat de JxCat a les eleccions europees que se celebraran el proper mes de maig. D'aquesta manera, Puigdemont tornarà a competir amb qui va ser vicepresident del seu executiu i líder d'ERC, Oriol Junqueras, que també es presentarà a les eleccions del 26 de maig pel grup dels republicans.

Així ho ha anunciat per sorpresa la fins ara consellera de Presidència i ara també números dos de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, en una roda de premsa aquest diumenge al matí, després d'una reunió urgent del grup. "La millor manera de seguir internacionalitzant el conflicte i que se'ns escolti a Europa, que es vegi la repressió, és que hi hagi una veu lliure de JxCat a Europa, i aquesta veu no pot ser una altra que la de Puigdemont", ha defensat Artadi. 

Puigdemont, que actualment viu a Waterloo, serà qui rellevarà Ramon Tremosa com a líder de l'espai de JxCat al Parlament Europeu, i que ara ocuparà el quart lloc pel Congrés per Barcelona. En un missatge a les xarxes socials, Puigdemont ha assegurat que "és el moment de fer un pas més per internacionalitzar el dret a l'autodeterminació de Catalunya des del cor d'Europa per a tot el món".

Tot i que actualment el president a l'exili viu a Bèlgica, fonts del partit asseguren que pot presentar-se, ja que té la nacionalitat espanyola. Ara bé, si és escollit, hauria d'anar a buscar l'acta d'eurodiputat a l'ambaixada espanyola, on podria ser detingut.