L’expressió de Pedro Sánchez d’aquest dimecres al matí era tot un poema. Capcot, duresa en la mirada i la mandíbula apretada. Estava visiblement tocat. Havia esclatat la notícia que la justícia obria diligències contra la seva dona, Begoña Gómez, per presumpte tràfic d’influències. L’entorn del president espanyol, preguntat sobre quin és l’estat d’ànim del líder socialista, és clar: “Amb la seva cara ja ha demostrat com està”. Ministres de la màxima proximitat a Sánchez asseguren que “s’han traspassat línies vermelles” quan, segons la seva versió, s’ha volgut utilitzar Begoña Gómez per ferir la figura del president. “La política espanyola sempre havia fet gala de preservar la vida privada” dels seus polítics, asseveren aquestes mateixes fonts. Ara, Pedro Sánchez ha fet públic que es planteja dimitir com a president del govern espanyol.

 

“Seré breu; en un dia com avui, i després de les notícies que he conegut, malgrat tot, continuo creient en la justícia d’aquest país”, ha manifestat Pedro Sánchez amb la veu apagada en una sessió de control enterbolida per la notícia que ha trasbalsat el PSOE i el govern espanyol. La primera reacció dels socialistes i de l’executiu ha estat manifestar, obertament i en privat, que tot plegat és una “denúncia falsa” i un “muntatge” contra la legitimitat del president del govern espanyol.

Aquest dimecres a la tarda, després d’haver rumiat al Palau de la Moncloa quina és la situació política després de la investigació a la seva dona, Sánchez ha decidit escriure una carta en la qual anuncia que durant cinc dies “reflexionarà” si ha de dimitir. "Necessito aturar-me; m'urgeix respondre'm la pregunta de si val la pena, malgrat el fang en el qual la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política; si cal que continuï al capdavant del govern o renunciar a aquest gran honor", ha escrit en una carta publicada al seu compte de X (anteriorment Twitter).

"Malgrat la caricatura que la dreta i la ultradreta política i mediàtica han intentat fer de mi, no m'he sentit mai aferrat al càrrec", assenyala en el seu comunicat, que afegeix que cancel·la la seva agenda pública uns dies "per reflexionar i decidir quin camí prendre". En el seu missatge, Pedro Sánchez carrega contra PP i Vox perquè són dues formacions de "dreta i ultradreta" que "no han acceptat mai" el resultat de les eleccions generals del 23 de juliol.

"Ara, han traspassat la línia del respecte a la vida familiar d'un president del govern i l'atac a la seva vida personal", lamenta. De la mateixa manera, dispara contra Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal per haver activat "la màquina del fang" i de "tractar de deshumanitzar i deslegitimar l'adversari polític a través de denúncies tan escandaloses com falses". “Arribats a aquest punt, la pregunta que legítimament em faig és si val la pena tot això; sincerament, no ho sé; aquest atac és tan greu que necessito parar i reflexionar amb la meva esposa", afegeix Sánchez a la carta.

Conclave a Moncloa: l’entorn de confiança de Sánchez es reuneix per trobar una solució

Paral·lelament, Pedro Sánchez ha convocat aquesta tarda una reunió a la Moncloa amb diversos dels seus col·laboradors més propers. Membres del govern espanyol i del PSOE s’han reunit amb el líder socialista a partir de dos quarts de nou del vespre. Hi han anat la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, i el secretari d'Organització, Santos Cerdán.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!