A l'acte celebrat aquest diumenge a Montjuïc, les entitats sobiranistes han plantat cara al Govern espanyol i han avisat que "no hi ha prou presons per posar-hi tot el poble de Catalunya". 

Una frase directa i amenaçadora que tant el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, com el president de l'ANC, Jordi Sànchez, han pronunciat en els seus discursos. "No hi ha prou presons per tancar tot un país, ni jutges per portar tot un país sencer davant dels tribunals, ni prou forces d'ordre públic per impedir que les urnes s'obrin l'1 d'octubre", ha reblat Sànchez.

En aquest sentit, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha remarcat que els mesos que venen "no seran fàcils" i per això ha deixat clar el compromís del món local amb el Govern: "Estarem davant del Govern i assumirem les responsabilitats requerides per organitzar el referèndum". Lloveras s'ha mostrat disposada a activar l'assemblea de càrrecs "si és necessari". 

Les tres entitats han donat les gràcies al Govern i al Parlament per haver complert amb el compromís que van adquirir després dels comicis del 27 de setembre de 2015. "Tenim data, tenim pregunta, una pregunta clara, i el compromís que la resposta serà vinculant", ha afirmat Sànchez. El president de l'Assemblea ha avisat que el Govern espanyol intentarà negociar el referèndum, però ha deixat clar que "les urnes no es negocien". 

Per la seva banda, Cuixart s'ha mostrat confiat que el referèndum "és irreversible" i que "això ningú ja no ho atura". Un referèndum, ha afirmat Cuixart, que "interpel·la a tothom", tant els partidaris del 'sí' com els del 'no'.