L'associació Portes Obertes del Catalanisme ha fet una crida a ERC i al PSC perquè dialoguin i facilitin la governabilitat de Catalunya. La plataforma ha emès una declaració que critica que hagi passat un mes i mig des de les eleccions al Parlament del mes de febrer i "la ciutadania de Catalunya assisteix perplexa a la incapacitat de l'independentisme per posar-se d'acord per investir president", en referència a les discrepàncies entre republicans i postconvergents durant les negociacions per fer Govern.

Per això, aquesta entitat que se situa a l'òrbita socialista ha instat els republicans i el mateix PSC a dialogar i fer "propostes efectives per a la governabilitat", també amb la seva coincidència programàtica amb els comuns. El comunicat reclama un Govern per a tothom que prioritzi la resolució dels greus problemes sanitaris i socioeconòmics "per damunt de la retòrica i de plantejaments sense recorregut".

"El veritable patriotisme que avui necessita Catalunya és el compromís amb les persones, la governabilitat i el desenvolupament de polítiques públiques transformadores; no la lluita per les quotes de poder", han afirmat.

És per això que han demanat "retornar el prestigi institucional a la Generalitat, afirmar l'autogovern, jugar un paper actiu dins d'Espanya i d'Europa" i evitar la confrontació. Així mateix, han reivindicat el Parlament com a cambra on rau la sobirania de Catalunya i han subratllat que "la seva funció no pot ser subrogada ni substituïda en cap cas per una entitat privada com el denominat Consell per la República".

Un plantejament similar ja el va fer el president José Montilla un dia després de les eleccions del 14-F.

A l'òrbita socialista

Portes Obertes del Catalanisme és una associació creada l'any 2016 amb l'objectiu de "superar la situació de paràlisi institucional i divisió social que viu Catalunya" arran de l'immobilisme del PP de Mariano Rajoy i de la "unilateralitat independentista". Així doncs, es defineix com una organització catalanista a favor de "refer la lleialtat institucional i restablir les vies de diàleg i l’entesa" entre Catalunya i l'Estat mitjançant "la millora de l'autogovern".

Tot i definir-se com quelcom independent dels partits, Portes Obertes del Catalanisme compta amb personalitats a l'òrbita socialista, com el seu president, Mario Romeo Garcia, qui també és Secretari del Patronat de la Fundació Ernest Lluch des de la seva creació (2001). Un dels seus vicepresidents és Pere Navarro Morera, exprimer secretari del PSC. Un altre dels vicepresidents de l'entitat és Jordi Casas, exdiputat i exsenador d'Unió. Sempre s'ha mostrat contrari al referèndum.