L'entitat Foro Balears de la Sociedad y el Progreso ha denunciat avui davant la fiscalia de Palma el vicepresident de Catalunya, Pere Aragonès, per injúries a la Corona. En concret, Sergio Bota Campo, en representació d'aquesta entitat, ha presentat la querella contra el líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per unes declaracions que va fer en motiu de la vista dels actuals Reis d'Espanya a Catalunya a finals de juliol. 

Segons consta a la denúncia, el 18 de juliol, Aragonès va afirmar que "els Borbons són una organització criminal", alhora que va expressar que "la monarquia només pot ser corrupta per definició". A més, tal com es recull en la denúncia, també va manifestar que "s'ha de fer caure aquest règim i la monarquia".

Altres formacions demandades

Ara bé, Aragonès no és l'únic que és en el punt de mira d'aquesta entitat, que també ha denunciat la presidenta del BNG, Ana Pontón, i la líder d'Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez, per declaracions que van fer contra el rei emèrit o l'actual monarca durant el juliol i en el marc de les informacions que anaven sortint de la presumpta vinculació de Joan Carles I en un cas de corrupció pel cobrament de comissions durant la construcció de l'AVE a la Meca.

Las declaracions de Rodríguez que es recullen a la querella es remunten al 8 de juliol, quan va afirmar que "Joan Carles I és un lladre, però el seu fill també", així com que "els rics ens roben i la monarquia ho pot fer impunement".

Pel que fa a Pontón, destaquen unes afirmacions que va fer el 25 de juliol, quan els actuals monarques van visitar Santiago de Compostel·la. Aquell cop, va assegurar que: "No hi ha encens ni botafumeiro que tapi la podridura de la Casa Reial i no pararem fins que es jutgin els borbons per lladres i per corrupció". 

També han denunciat el coordinador de Més per Mallorca, Toni Noguera, per les seves declaracions del 4 d'agost, l'endemà que es va donar a conèixer que Joan Carles I havia fugit del país. "És surrealista que el rei emèrit se'n vagi d'Espanya i una mostra que la Corona és una institució poc democràtica. En la família reial hi ha una dinàmica de corrupció molt important".

 

Totes aquestes declaracions, segons Foro Balears de la Sociedad y el Progreso, serien constitutives d'un delicte penal per injúries.  

"Creiem fermament que s'han de respectar les institucions de l'Estat, la Constitució i el nostre ordenament jurídic. Ens sembla vergonyós i molt preocupant que càrrecs públics es prenguin la llicència d'injuriar el nostre Rei i per extensió la Corona d'Espanya, símbol de la unitat de la nostra nació", ha manifestat aquesta entitat en un comunicat.