El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat que el nou Govern no podrà reobrir el Diplocat ni tampoc podrà "gastar diners públics amb finalitats il·legals", i ha advertit que, si calgués, s'aplicaria l'article 155 "focalitzadament, amb una cirurgia més fina", tot i que "no és l'objectiu".

Una de les mesures posades en marxa amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució va ser crear un "òrgan liquidador" del Diplocat, que finalment ha quedat desmantellat aquest mes d'abril. Millo ha assegurat que "es pot garantir que això no tornarà a passar". 

"No és que la Generalitat de Catalunya no pugui tenir relacions exteriors, totes les comunitats autònomes les tenen, però són de caràcter legal i amb finalitats constitucionals, per dinamitzar l'economia, per afavorir les exportacions, per atreure inversions estrangeres", ha argumentat.

Avui també, en una entrevista concedida a EFE, Millo ha assegurat que, després de mig any d'aplicació de l'article 155 de la Constitució, s'ha constatat que Catalunya "funciona millor", però ha deixat clar que una vegada es constitueixi un govern espanyol "automàticament" l'aplicació d'aquestes mesures finalitzarà.

Millo ha fet un balanç "positiu" d'una gestió que ha qualificat d'"exemplar". "Es compleixen sis mesos i constatem que amb l'article 155 Catalunya funciona millor, perquè el Govern es dedica a atendre les necessitats de la ciutadania i els serveis públics funcionen amb total normalitat, es paguen els deutes amb normalitat i es garanteixen els drets i llibertats de tots", ha asseverat.

Per a Millo, l'aprovació el passat 27 d'octubre per part del Senat de les mesures en empara del 155, just després que el Parlament català declarés unilateralment la independència, va permetre "desarticular la trama d'un procés independentista" que era "fora de la llei, de l'Estatut i la Constitució", i en el qual el govern del president Carles Puigdemont "va segrestar" les institucions.

"Què falta ara per culminar l'article 155? -ha prosseguit. La restauració total de les institucions d'autogovern a través de la investidura d'un nou president que compleixi tots els requisits legals, pugui fer de president i que es constitueixi un Govern legal que es comprometi amb el compliment de la legalitat. Quan això passi, i esperem que passi aviat, el 155 culmina".

Un aixecament de les mesures del 155 que, una vegada constituït aquest nou executiu català, ha reiterat que serà "automàtic". "Això no es pot qüestionar. I qui dubti o plantegi ombres de dubtes és per mala fe o ignorància", ha advertit.

En el seu balanç, ha detallat que el mig any s'han celebrat 25 Consells de Ministres que han pres més de 220 acords concrets que "han permès garantir el normal funcionament de la Generalitat", executant despeses per valor de més de 8.000 milions d'euros, 2.000 milions dels quals "directament per pagar proveïdors, ajuntaments i consells comarcals".

I és que el mandatari ha confessat que la "primera sorpresa" que es va emportar el Govern i a ell mateix quan va començar l'aplicació del 155 va ser "comprovar la paràlisi en la qual havia entrat en l'anterior Govern de la Generalitat".

Una "paràlisi parcial, no total", ha matisat, però que suposava que en departaments com a Salut, Justícia, Treball o Benestar Social, el nombre d'acords presos pel Consell Executiu de l'anterior Govern respecte a aquestes conselleries havia disminuït "entre el 30 % i el 40 % de mitjana en relació amb l'any anterior".

Ha denunciat així que l'activitat de la Generalitat estava "caient en picat" perquè el Govern de Puigdemont "s'havia concentrat en un únic objectiu: el procés independentista, el referèndum de l'1-O i la declaració d'independència".