El govern espanyol ha designat l'exministre Juan Carlos Campo i la fins ara directora general d'Afers Constitucionals i Jurídics del Ministeri de la Presidència, Laura Díez (Barcelona, 1952), com a nous membres del Tribunal Constitucional (TC), segons confirmen fonts de la Moncloa. L'executiu espanyol tira pel dret d'aquesta manera i designa els dos membres que li pertoca nomenar, sense esperar a fer-ho en bloc amb el Consell General del Poder General (CGPJ), on el sector conservador està bloquejant la designació dels altres dos. La renovació dels quatre magistrats que van acabar el seu mandat el passat mes de juny propiciarà un canvi de majories al TC, on el sector conservador deixarà de ser majoritari. Aquesta designació ha aixecat polseguera i sembla que no complau a ningú més que als propis socialistes. El Mundo titula: "Sánchez munta un TC obedient i agreuja la crisi institucional". La imatge és per a la guerra d'Ucraïna, concretament d'un museu de Kherson després de ser saquejat pels russos.

El Mundo
El Mundo

L'ABC assegura que el Constitucional no avalarà els nomenaments de Campo i Díez i que esperarà a que el Poder Judicial "proposi els seus dos magistrats com obliga la Constitució". Un cop el govern espanyol ha fet les dues designacions, la qüestió queda en mans del mateix Tribunal Constitucional, que ha d'avalar la idoneïtat dels seus dos nous membres. És un pas preceptiu i vinculant, i si el TC no avalés els nomenaments, el govern espanyol hauria de buscar nous perfils. La fotografia és pel viatge dur i inhumà de tres migrants rescatats de la pala de timó d'un petroler que ha viatjat 11 dies per l'Atlàntic. Els tres homes han fet la travessia des de Lagos, a Nigèria, i a Las Palmas de Gran Canaria.

ABC
ABC

El País ofereix nova informació sobre els fets a la tanca de Melilla que van deixar almenys 23 persones mortes. Segons el diari, una persona podria haver mort en terra espanyol, fet que, fins ara, nega la policia espanyola i les autoritats. Precisament aquest dimarts, la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, va criticar les autoritats espanyoles per la gestió del salt a la tanca de Melilla. En les conclusions preliminars de la visita que va fer la setmana passada a l'Estat, Mijatovic demana aclarir les "responsabilitats" sobre les violacions de drets humans i demana a l'Estat que "no contribueixi directa o indirectament a les violacions de drets humans" en la cooperació migratòria amb el Marroc.

El País
El País

La Razón també carrega contra la Moncloa pel nomenament dels seus candidats al TC i afirma que els socialistes no van comunicar al PP els noms de Campo i Díez. Aquest dimarts, Alberto Núñez Feijóo va criticar que "el ministre dels indults" pugui ser ara membre del Tribunal Constitucional. El president del PP es va referir així a la tria de l'executiu estatal de l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo. "El ministre dels indults del procés ara serà membre del Constitucional per dir-nos si és constitucional o no el que ell feia quan era ministre d'Espanya", va afirmar Feijóo. En clau econòmica, l'Índex de Preus de Consum (IPC) a l'Estat ha baixat mig punt al novembre, fins al 6,8%, per la caiguda de preus dels carburants i l'electricitat i les pensions pugen un 8,5% el 2023.

La Razón
La Razón

La Vanguardia dedica la fotografia als migrants que han viatjat al timó d'un vaixell: "Una travessia inútil d'11 dies en un timó". A tots tres els han ingressat perquè patien deshidratació moderada i hipotèrmia després de la travessia per l'oceà Atlàntic, en un trajecte que va començar el 17 de novembre al port de Lagos. El rotatiu també porta nova informació sobre el salt a la tanca de Melilla. El vicesecretari d'Institucional del PP, Esteban González Pons, ha demanat al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que dimiteixi per les "mentides" sobre el salt a la tanca. González Pons va dir que si Marlaska no presentava la dimissió abans de la mitjanit d'ahir, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'hauria de destituir avui dimecres. 

La Vanguardia
La Vanguardia

"Aragonès impulsa els pressupostos amb sindicats i patronals", indica El Periódico. Aragonès no té cap dubte que els partits "no dilataran innecessàriament" les negociacions per als pressupostos. Després que el Govern hagi accelerat els contactes amb comuns, PSC i Junts per intentar tancar un acord en els pròxims dies, Aragonès s'ha mostrat confiat que, tenint en compte el context econòmic, els partits posaran la responsabilitat de país per davant. Sobre les pensions, el diari explica que pujaran el 2023 entorn d'un 8,5% amb la fórmula de revalorització recollida en la llei de reforma de les pensions en la qual es té en compte, com referencia per determinar la pujada d'aquestes prestacions, l'IPC interanual de dotze mesos, és a dir, de desembre de l'any anterior a novembre de l'exercici en vigor. 

El Periódico
El Periódico

El Punt Avui es fixa en les actuacions del Govern per protegir el català. El president de la Generalitat ha assegurat que el seu govern obre una "nova etapa" en política lingüística per impulsar el català a l'escola, a la sanitat, al món audiovisual i a l'àmbit de la gent gran, entre altres. "El Govern estem compromesos perquè volem viure plenament i lliurament en català. El compromís del Govern és fer arribar el català a tot arreu sense haver-nos de justificar per parlar la nostra llengua", ha afegit Aragonès. El Govern ha presentat un document amb 100 mesures dels diferents departaments que s'estan impulsant o que hi ha previstes de cara a l'any que ve per reforçar l'ús de la llengua.

El Punt Avui
El Punt Avui

Finalment, el diari Ara també opta per la llengua catalana i les mesures anunciades per Aragonès. Ara bé, la imatge és per la macabra troballa que es va fer aquest dimarts en un contenidor del centre de Barcelona: els Mossos d'Esquadra investiguen la troballa d'un cadàver en un contenidor de l'Eixample. Un drapaire ha trobat una maleta amb un tors d’un home a dintre a la cantonada entre els carrers de Casanova i l'avinguda Roma. El drapaire ha anat a l’estanc on habitualment compra tabac i ha avisat el botiguer.

Ara
Ara