La comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, ha criticat aquest dimarts les autoritats espanyoles per la gestió del salt a la tanca de Melilla en què van morir almenys 23 migrants. En les conclusions preliminars de la visita que va fer la setmana passada a l'Estat, Mijatovic demana aclarir les "responsabilitats" sobre les violacions de drets humans i demana a l'Estat que "no contribueixi directa o indirectament a les violacions de drets humans" en la cooperació migratòria amb el Marroc. "La situació a les fronteres entre el Marroc i Espanya mostren un cop més la necessitat urgent de millorar la compartició de les mesures de responsabilitat i solidaritat entre els membres del Consell d'Europa", apunta el document.

Després de visitar Melilla, Mijatovic ha conclòs que a la frontera de Melilla els migrants no tenen un accés "efectiu" a l'asil. "En la pràctica, sembla que l'única manera d'entrar a Melilla i buscar protecció és nedar o saltar la tanca tot posant en risc la vida", diu el document. A més, la comissària de Drets Humans ha criticat la devolució en calent al Marroc de 470 persones "sense que hi hagués un procés legal". "Tots els estats tenen el dret a controlar les seves fronteres i cooperar amb altres estats per fer-ho, però cal que sigui complint completament tots els estàndards internacionals de drets humans", diuen les conclusions preliminars.

La duresa de les imatges dels fets de Melilla

Els portaveus de la comissió d'Interior al Congrés van visualitzar divendres passat part de les imatges del salt de la tanca de Melilla del 24 de juny que va deixar almenys 23 morts entre persones migrants. Un cap de la Guàrdia Civil de Melilla va acudir a la cambra baixa per mostrar els vídeos als diputats. Els van veure a porta tancada. Les gravacions aportades pel Ministeri de l'Interior eren d'unes vuit hores. Els diputats van estar unes cinc hores reunits, de 9 a 14 hores, i van extreure conclusions diverses del visionament. El diputat del PSOE David Serrada va criticar que malgrat la "transparència" del Ministeri de l'Interior amb l'aportació d'imatges, els diputats que "precisament la reclamaven", van decidir "no veure totes les imatges, acotar-les i editar-les". Serrada va defensar que del visionament se'n va extreure que l'actuació de la Guàrdia Civil "es va ajustar a la legalitat".

El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu, per contra, va afirmar que "no es pot negar que els fets principals van passar en territori espanyol" i va denunciar la "desproporció en l'ús de la força" per part de la policia. Iñarritu va justificar acotar les imatges perquè algunes càmeres "no tenen informació valuosa". Per la seva banda, la diputada del PP Ana Vázquez va afirmar que l'actuació de la Guàrdia Civil va ser "impecable" i "proporcional fins i tot en desavantatge" numèric. El diputat de Cs Miguel Gutiérrez va lloar l'actuació de la Guàrdia Civil i la seva "professionalitat". Gutiérrez ha justificat l'ús de violència com a "autodefensa" per "calmar la situació i procedir al rebuig" davant la "violència extrema dels assaltants". Finalment, el diputat d'Unides Podem Enrique Santiago va negar que es pugui parlar "d'agressió" per part dels migrants cap a la policia del visionament de les imatges.