Esquerra Republicana de Catalunya és la força que guanya les eleccions al Parlament del 14-F, segons l'enquesta de TV3 i Catalunya Ràdio elaborada per GAD3. La candidatura liderada per Pere Aragonès aconseguiria entre 36 i 38 diputats, seguida del PSC amb 34-36 diputats, mentre que Junts per Catalunya seria la tercera força, amb 30-33 diputats

La mostra, elaborada a partir de 8.000 entrevistes, dona pràcticament un empat entre els socialistes i els republicans en sufragis. Així, la llista de Salvador Illa hauria aconseguit el 24,5% dels vots i la d'ERC el 24,3. JxCat s'emportarien el 20,5% dels vots.

ERC milloraria els resultats del 2017, quan van aconseguir 32 diputats, mentre que Junts perdria representació respecte al desembre del 2017, quan van obtenir 34 diputats. Amb tot, qui millora substancialment els resultats són els socialistes, que passarien dels 17 diputats de fa quatre anys als 34-36 d'ara.

En percentatge de vot, les forces independentistes (ERC, JxCAT, CUP i PDeCAT) sumarien més escons que a les eleccions del 2017. Si ara fa quatre anys van sumar el 47,6% dels vots, ara, segons la mostra del GAD3, en representarien el 52,7%.

Patacada de Ciutadans

Es compleixen les previsions, i els socialistes recuperarien el vot que fa quatre anys va anar a parar a Ciutadans. La formació taronja, segons la mostra de GAD3, es quedaria amb 6-7 diputats lluny dels 36 que va aconseguir fa quatre anys.

La quarta formació en percentatge de vots seria En Comú Podem, que amb el 6,8% dels vots, aconseguiria entre 6 i 7 diputats, quan el 2017 en va treure 8. La llista de la CUP, encapçalada per Dolors Sabater, obtindria set diputats, un menys que fa quatre anys, amb el 5,4% dels sufragis.

Vox, al Parlament

Qui sí entraria al Parlament, i amb força, seria la formació d'extrema dreta Vox, que ocuparia entre 6 i 7 escons, segons l'enquesta. La lista encapçalada per Ignacio Garriga superaria a la candidatura del PP, que amb el 4,6% dels vots trauria entre 4 i 5 diputats. Alejandro Fernández no aconseguiria millorar els resultats del 2017, quan van aconseguir 4 diputats.

Quant al PdCAT, l'enquesta de TV3 apunta a la possibilitat que entri al Parlament. Amb el 2,5% dels vots, l'enquesta li atorga entre 0 i 2 diputats.

Foto principal, un dels col·legis electorals a Barcelona / Efe