Com mana la tradició, avui tocava èpica, per deixar el llistó amunt i acabar de despertar l'electorat. Per compensar la buidor forçosa dels mítings d'aquesta atípica campanya pandèmica, Esquerra Republicana ha bolcat dalt de l'escenari de les Cotxeres de Sants tota l'artilleria. A més del candidat, hi han sigut tots els presos i exiliats del partit: Marta Rovira, Meritxell Serret, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Oriol Junqueras. El missatge, que cal concentrar el vot sobiranista a ERC "per evitar que guanyi la dictadura del 155", però també per garantir que la sortida de la crisi la lideri un president que a part d'independentista sigui progressista i d'esquerres. Ho ha sintetitzat el candidat Pere Aragonès amb un prec, "que cap vot independentista ni d'esquerres es quedi a casa". 

Gràcies a la concessió del tercer grau penitenciari, els republicans han pogut comptar des del primer i fins l'últim dia de la campanya amb el seu joker. Que la presència de Junqueras ha estat revulsiva és evident. Falta per veure si haurà estat suficient com per assolir l'objectiu de convèncer mandrosos i indignats que diumenge no es quedin a casa i per seduir els votants dubtosos entre votar ERC o algun altre partit. "Som els que mai no es cansen, ni es rendeixen, ni abandonen i sempre estan dempeus en la lluita", ha cridat l'exvicepresident. "Si nosaltres no ens hem rendit a les presons, menys us heu de rendir vosaltres a les urnes", ha rematat. 

Aragonès li ha pres el relleu prometent "una República per tothom", posant l'èmfasi en la voluntat d'ERC de presentar el seu programa independentista com un projecte inclusiu que, com resa el seu eslògan, ha de servir per ser Al costat de la gent, potenciant polítiques d'esquerres, treballant "per les escoles i els hospitals públics de qualitat" i no per "perpetuar els models que privatitzen". 

Fent gala de la seva condició d'historiador, Junqueras ha posat el retrovisor per reivindicar el paper d'ERC al llarg de la història i recordar és el partit que "va portar la República el 14 d'abril de 1931, que va defensar els carrers de Barcelona el 19 de juliol del 36, que van lluitar contra el nazisme i el feixisme a Europa i que van continuar defensant la independència quan no la defensava ningú", fins i tot quan era "l'únic partit il·legalitzat pel règim del 78". 

Al PSC, ni aigua

Ni havent-ho repetit fins la sacietat, ni tan sols després d'haver-ho deixat signat per escrit, els republicans no han aconseguit treure's de sobre l'estigma del tripartit. Brandar l'ombra d'un pacte dels republicans amb els socialistes ha estat una de les principals armes que Junts ha fet servir per minar la confiança de l'electorat d'ERC. 

Un cop més, Aragonès ha sortit al pas d'aquesta acusació. "Som gent de paraula, diem, fem i repetim el mateix". I, sense esmentar-los, ha llançat el dard menys subtil de la nit als socis de Junts per Catalunya: "No només no tenim cap cas de corrupció ni ens hem canviat el nom". 

Així mateix ha advertit a Salvador Illa, que ha convidat els catalans a passar pàgina, que "aquí no s'ha acabat res", que "aquest poble continuarà la lluita per la llibertat". Junqueras ho ha dit d'una altra manera, avançant que ERC seguirà "en campanya permanent" fins a la independència.  

Trucada a trucada

La implicació de Junqueras amb la campanya del seu partit ha anat més enllà de la llum dels focus. Des del primer dia que va sortir per la porta de Lledoners, el president dels republicans s'ha arremangat per captar el vot trucada a trucada. N'ha fet centenars.

El líder d'ERC ha adaptat el famós porta a porta al context de pandèmia, aprofitant cada temps mort per picar pedra a través del telèfon. Junqueras ha anat a buscar els indecisos a través del fil telefònic, trucant a números aleatoris per persuadir els que encara no tenen clar quina opció triar aquest 14-F.  Només aquest divendres ha contactat una cinquantena de persones. 

En paral·lel, aquest divendres, Junqueras, Rovira i Aragonès han fet pública una carta adreçada a la gran bossa d'indecisos que pronostiquen les enquestes, al voltant d'un 30%. A la direcció d'ERC entenen que aquest grup tindrà la clau per decantar la balança cap a un dels tres partits que, segons tots els sondejos, podrien guanyar les eleccions: ERC, Junts o PSC. 

A la imatge principal, Junqueras i Aragonès amb el puny alçat durant el míting de tancament de campanya d'ERC. / ACN