La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha reclamat "mesures de control i seguiment" per donar suport a una possible Govern de JxCat i ERC després de les eleccions del 14 de febrer.

En una roda de premsa organitzada per l’ACN, Sabater ha evitat posar línies vermelles per condicionar la formació d’un nou govern de coalició i ha assegurat que no entendria que les formacions independentistes no es posessin d’acord.

A la vegada, Sabater ha insistit en què "no hi haurà prou" amb què el Govern sigui independentista per tenir el recolzament de la formació anticapitalista. "Seria un fracàs anar a unes noves eleccions, però també seria un fracàs molt gran repetir el que ha passat aquests tres anys", ha dit.

Sabater ha demanat així a les altres dues candidatures independentistes, les que encaren la recta final de campanya amb una intenció de vot molt similar segons els sondejos, que facin "un esforç". "Fem un esforç per entendre'ns, trobar-nos, sostenir a un Govern que emprengui un canvi econòmic i social i superar l'autonomisme", ha insistit. En aquesta línia, ha reivindicat que "tres anys com els que hem tingut fins ara no ens els podem permetre, ha d'haver-hi un canvi i aquest canvi el representem nosaltres".

Sabater ha opinat que la pandèmia ha demostrat que "el sistema actual no serveix" i ha apel·lat a un pacte que inclogui partits però també la societat civil i sindicats per pal·liar la crisi econòmica i social, avançar cap a l'autodeterminació i frenar l'extrema dreta.

Pacte per frenar Vox

Referent a això, ha lamentat que l'actual sistema democràtic no tingui, segons ella, "mecanismes" per impedir "discursos de l'odi" com els de l'extrema dreta de Vox. Per a Sabater, cal posar "límits" a aquests "discursos de l'odi", al mateix temps que ha criticat la "greu irresponsabilitat" que al seu parer han comès els socialistes en l'ascens d'aquesta formació.

Ha citat, en aquest sentit, unes paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que fa uns dies al Congrés va reprovar el líder del PP, Pablo Casado: "És vostè tan aparentment moderat que fins i tot el senyor Abascal li dóna lliçons de responsabilitat amb el país i de sentit d'Estat", va dir el cap de l'Executiu espanyol.