Junts ha tancat la seva campanya aquest vespre amb una indissimulada sensació que la victòria és a tocar però conscient que la participació serà determinant. El líder del partit, Carles Puigdemont, ha advertit que fins que es tanquin els col·legis electorals "hi ha feina vot a vot", però el discurs d'aquest vespre no amagava la sensació que s'ha estès després que els sondejos apunten que Junts ha aconseguit revertir les enquestes. 

"Hem estat els que hem fet més nosa. Hem rebut molts atacs. Atacs des de l'odi, la distància ideològica, també molts atacs des del cinisme, que neixen del ressentiment i la deslleialtat. Ens ataquen perquè saben que no ens rendim. Tenen por de la nostra victòria", ha advertit la presidenciable, Laura Borràs.

El Centre d'Arts Digitals de Barcelona ha estat l'escenari on Junts ha celebrat el seu acte de tancament de campanya. Un acte molt audiovisual i immersiu, que ha envoltat Borràs amb les pantalles de centenars de persones que seguien la retransmissió.

"Missatge al món"

La candidata ha protagonitzat un llarg capítol d'agraïment. En primer lloc, els presos polítics i els exiliats, tan bon punt ha pres la paraula. Els darrers agraïments els ha reservat al seu equip i a la seva família, el marit, la filla i la mare, que eren presents en aquest atípic tancament sense públic.

La presidenciable ha demanat el vot a tots aquells que encara dubten, als qui estan enfadats i decebuts. "Perquè una victòria clara de JxCat és un missatge clar que emetem al món: que hi som, que no ens hem rendit, és important que ho sàpiguen perquè Espanya no és una democràcia plena sinó una monarquia buida d'escrúpols", ha denunciat.

Laura Borràs JxCat / Efe

Laura Borràs en l'acte de tancament de campanya, envoltada de pantalles / Efe

Suplicatori

No només això. Borràs ha anat més enllà i ha assegurat que una victòria a les urnes seria un missatge contundent davant el suplicatori de Puigdemont i els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí que s'haurà de votar el 23 de febrer al comitè d'Afers Polítics del Parlament Europeu.

"Per mi és gairebé com un somni poder esdevenir la primera presidenta del nostre país. La millor política d'igualtat. Aquest és un missatge potentíssim", ha confessat la candidata que aquest vespre només ha dedicat una referència col·lateral als republicans i la seva "via àmplia".

Puigdemont JxCat final 14-f / Julio Díaz

Carles Puigdemont durant la intervenció al Centre d'Arts Digitals de Barcelona / Julio Díaz

Abans que Borràs ha intervingut Puigdemont. El líder de partit, que ha recordat que les enquestes indiquen que ballen escons, que Junts s'està disputant un escó amb el PP a Tarragona i un amb Vox a Girona, per la qual cosa s'ha dirigit als votants del PDeCAT, a aquells que pensen votar candidatures "que no tenen opcions de fer govern o ser decisius". Els ha advertit que aquest vot "pot obrir la porta a un tripartit o un govern del PSC, amb suport de Vox, per activa o per passiva".

Puigdemont ha carregat amb contundència contra els socialistes, ha assegurat que "la repressió porta el segell del PSC". "Sense el PSC, Miquel Iceta i Pedro Sánchez no hi hauria hagut 155, ni presos ni exiliats. Que no ens vinguin a vendre la moto", ha advertit.

Borrell i el règim del 78  

També ha tingut unes paraules per a l'Alt Representant de la UE d'Afers Exteriors, Josep Borrell, que s'ha acabat convertint en un dels argument de la campanya de Junts. Ha recordat amb ironia a la cara amb què escoltava ahir la intervenció de Toni Comín al Parlament Europeu. "Podem fer que aquesta mirada que tenia i que representava el règim del 78 sigui la cara que li quedi a Felip VI als seus escolanets de Vox, al PSOE i el PSC", ha advertit. 

"Saben que el vostre vot és guanyador, és el vot de la victòria, de guanyar els qui ens volen humiliats i rendits. Ens cal que aquest no surrender de la república catalana soni a cadascun de les urnes i els col·legis electorals", ha reclamat: "Si anem junts a les urnes i votem junts el missatge que tindran diumenge al vespre serà un terrabastall que no se l'esperen", ha anunciat.

La resta de l'acte ha estat protagonitzat per les intervencions dels candidats de les altres tres circumscripcions i els presos polítics i exiliats, enmig un escenari canviat constantment.

Albert Batet JxCat / Julio Díaz

Albert Batet, cap de llista per Tarragona / Julio Díaz

Batet, Geis i Tremosa

El candidat per Tarragona, Albert Batet, ha advertit que diumenge cada vot compta i que si Junts guanya a Tarragona, guanya a Catalunya: "Diumenge només hi ha dues opcions, o una victòria de Junts o una victòria de PSC; o Borràs o Illa, o Puigdemont o Pedro Sánchez". El candidat ha acabat la seva intervenció apel·lat "als milers de catalans que van lluitar contra el franquisme", els que van lluitar per "fer país", els que han defensat la llengua, els que van fer possible el 9-N, o van votar el 21-D, o a les eleccions europees: "Aquest diumenge demostrarem que Catalunya és independentista, puigdemontista i feminista", ha assegurat.

La cap de llista per Girona, Gemma Geis, ha carregat contra l'efecte Illa -"si guanya Illa tindrem un president que sembla la sucursal de Madrid", ha advertit-, però també contra ERC -"la via àmplia l'hem vista aquests anys al Parlament, ni investidura del president Puigdemont, ni defensar l'acta de Torra, ni defensar de res", ha afegit apuntant contra Esquerra.

El cap de llista per Lleida, Ramon Tremosa, ha denunciat que fa dècades que l'Estat espanyol ha oblidat Catalunya i que s'han imposat les eleccions en plena pandèmia perquè volen els independentistes esporuguits i espantats".

WhatsApp Image 2021 02 12 at 19.38.04

Els presos i exiliats han estat també protagonistes de la cloenda / Julio Díaz

"Perdó pel que no hem fet bé"

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha mostrat el convenciment que el seu partit havia pogut capgirar un revés electoral "que molta gent donava per descomptat". "Nosaltres avui, d'acord amb totes les previsions, no només no desapareixerem sinó que estarem en condicions que Borràs pugui ser la persona que ocupi la presidència de la Generalitat", ha assegurat.

Sànchez, que ha advertit que el 14 de febrer el país s'hi juga molt, s'ha compromès que des de la victòria treballaran per la unitat, des de la generositat. "Perdó per totes aquelles coses que segur que no hem fet bé els últims anys. Demano comprensió pels errors i dubtes en moments determinats davant la repressió de l'Estat, però confiança per avançar plegats", ha reclamat.

"Guanyar molt bé"

En nom dels presos polítics i els exiliats de Junts ha intervingut Jordi Turull. "No només guanyarem sinó que podem guanyar molt bé. Per què? Perquè he vist un poble dempeus, que sap el que és guanyar a un Estat i que sap que pot tornar a guanyar un Estat per difícil que li posin", ha pronosticat, lamentant que hi hagi qui posi el "fre de mà" i busqui excuses.

Escoltaven la intervenció de Turull, Josep Rull, Quim Forn i Meritxell Borràs, mentre que en pantalla observaven Lluís Puig i Toni Comín. Turull ha assegurat que Junts ofereix transversalitat, no posa excuses, ni peròs, ni vol repartir engrunes. "Amb els peròs no s'aconsegueix la independència", ha insistit en referència als republicans. 

"No he vingut a dir que ho venim a donar tot, sinó que plegats ho podem aconseguir tot, i tot vol dir una gran embranzida per a la independència de Catalunya i la primera presidenta Laura Borràs", ha conclòs.

Moure el vot fins al darrer moment

La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha presentat l'acte. "Aquest diumenge per primera vegada un partit que no té drets electorals guanyarà les eleccions al Parlament", ha pronosticat Artadi que ha insistit a emplaçar els simpatitzants a explicar fins la darrera hora de diumenge perquè el vot ha de ser a Junts.