Un 52,7% dels catalans creuen que el president Quim Torra hauria de cridar a les urnes abans que el Tribunal Suprem l'obligui a fer-ho automàticament. Aquest és el resultat d'una enquesta elaborada per l'Institut Feedback per a ElNacional.cat sobre l'escenari polític català.

L'estudi es basa en 800 enquestes telefòniques realitzades entre el 29 de juny i el 2 de juliol i té un marge d'error del 3,54%. El sondeig s'ha fet en uns moments de forta incertesa sobre el futur de la legislatura catalana i que podrien desembocar en noves eleccions a la tardor o, a tot estirar, a principis de l'any vinent. 

La dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions és una prerrogativa exclusiva del president de la Generalitat d'acord amb l'Estatut. No obstant això, si les eleccions del 21 de desembre del 2017 les va convocar Mariano Rajoy un cop suspesa l'autonomia amb el 155 després de la declaració d'independència, ara podria ser el Tribunal Suprem qui, a la pràctica, activés el calendari electoral català si, com està previst, inhabilita Torra, ja condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel fet d'haver desobeït l'ordre de retirar una pancarta a favor dels presos polítics penjada del balcó del palau de la Generalitat. 

A favor d'esperar el Suprem

La vista sobre el recurs de Torra contra la decisió del TSJC es farà el 17 de setembre. En aquest context, un 37,9% dels enquestats per Feedback és partidari que el president esperi la decisió final del Suprem sobre el seu futur polític per prémer o no el botó electoral. Un 9,5% declara que no ho sap.

Per record de vot a les passades eleccions al Parlament, els votants del PP són els que es manifesten amb més rotunditat perquè es convoquin els nous comicis sense esperar el Suprem, amb un 74,6%. Segeuxien els del PSC (67%) i, molt significativament, els d'ERC, partit soci de JxCat al Govern, amb un 66,2%, mentre que un 25,6% hi estan en contra.

La majoria de JxCat també vol eleccions ja

També són majoria entre els votants de Cs (52,2%). I, amb menor mesura, a l'espai polìtic de Torra, JxCat, on el 49,4% vol que el president convoqui ja els comicis mentre que el 43,4% prefereix esperar. En canvi, rebutgen la convocatòria abans que el Suprem parli els votants de la CUP (39,1% a favor d'esperar) i de Catalunya En Comú Podem (55,8%).