El governant Demòcrates d'Andorra (DA) i el Partit Socialdemòcrata (PS) empatarien a les properes eleccions al Consell General o de les Valls -parlament- d'Andorra, que se celebraran la primavera del 2019, pel que fa als escons que es trien per la circumscripció nacional.

Aquest és el resultat d'una enquesta de Time Consultants sobre les properes eleccions generals a Andorra que ofereix en exclusiva El Nacional.cat. El sondeig es basa en una mostra de 680 entrevistes realitzades entre l'1 i el 10 d'octubre.

El Consell General el formen 28 diputats, la meitat dels quals s'elegeixen per les 7 circumscripcions parroquials (Canillo, Encamp, ordino, La Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany) i l'altra meitat mitjançant una llista nacional.

D'acord amb el sondeig de Time Consultants, mentre que Demòcrates es mou en una forquilla d'entre 5-6 escons assegurats per la llista nacional, el PS se'n garanteix 5. Els Liberals d'Andorra obtenen 3 i la llista de Socialdemocràcia i Progrés, entre 0 i 1.

 

Circumscripcions parroquials

Pel que fa a les circumscripcions parroquials, DA manté l'avantatge amb 8 escons segurs (corresponents a Canillo, Encamp, Ordino i Escaldes-Engordany) i en podria obtenir fins a 12. El PS té 2 escons segurs, corresponents a la Massana, que podria ampliar fins a 6. Demòcrates i PS se'n disputen 4 a Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria.

La suma de les previsions d'una i altra llista, i malgrat que la intenció de vot directa és lleugerament favorable al PS, atorga la victòria en escons totals als Demòcrates, amb una forquilla d'entre 13 i 18; en segon lloc quedaria el PS, amb entre 7 i 11; els Liberals n'obtindrien 3 i SDP entre 0 i 1. 

A les eleccions del 2015 Demòcrates va obtenir 15 escons al Consell General; els liberals 8; Junts (coalició integrada pel PS, Verds i IC), 3 i SDP, 2. 

Les eleccions se celebraran la primavera que ve, segons va anunciar l'actual cap de govern d'Andorra i líder dels Demòcrates, Antoni Martí.

Foto: Antoni Martí, actual cap de govern d'Andorra

Fitxa tècnica:
  • Univers:Homes i dones de 18 anys i més de nacionalitat andorrana i residents al Principat d’Andorra
  • Tècnica de mostreig:Entrevistes telefòniques CAT [assistides per ordinador] amb qüestionari semiestructurat de 13 minuts de duració mitjana
  • Mostra: Un total de n=680 entrevistes, el que suposa un marge d’error per el conjunt de la mostra d’e=±3,8% en el supòsit més desfavorable de p=q=0,5 amb un interval de confiança de 95,5%. Per al disseny de la mostra, s’han distribuït n=650 proporcionalment a la població per parròquies i s’han sobrerepresentat les dues parròquies més petites [Canillo i Ordino], per minimitzar l’error en les lectures parcials. La mostra final s’ha ponderat per fer recuperar la proporcionalitat.
  • Data treball de camp:Entre l’1 i el 10 d’octubre del 2018