El Partit Socialdemòcrata d'Andorra, PS, guanyaria en vots i per un punt les eleccions al Consell General o de les Valls -Parlament- que se celebraran la primavera del 2019 al seu immediat competidor i actual força governant al Principat pirinenc, Demòcrates d'Andorra (DA), que lidera el cap de govern, Antoni Martí.

Aquest és el resultat quant a la intenció directa de vot d'una enquesta de Time Consultants sobre les properes eleccions generals a Andorra que ofereix en exclusiva El Nacional.cat. El sondeig es basa en una mostra de 680 entrevistes realitzades entre l'1 i el 10 d'octubre.

Així, a la pregunta de "Si demà se celebressin eleccions al Consell General d'Andorra (eleccions generals) vostè a quin partit votaria, sense saber a hores d'ara quins candidats es presentaran i encapçalaran les diferents formacions polítiques", un 17,7% dels enquestats manifesta que  ho farà pel PS, mentre que un 16,7% es decanta per DA. Els Liberals d'Andorra (LA) queden en tercer lloc amb un 9,7%, mentre que Socialdemocràcia i Progrés recull un 3,9% d'intenció directa de vot i Podem un 0,7.

 

Indecisos i vot amagat

No obstant això, el sondeig de Time Consultants revela un alt nombre d'indecisos i vot amagat en uns moments en què es desconeixen els candidats que encapçalaran les diferents llistes i que, de fet, encara s'ha de fixar la data exacta de la convocatòria electoral, la primavera vinent. Així, un 28,5% dels enquestats es declaren indecisos i un 6,9, tot i haver decidit ja quina opció votarà, no la revela. 

Resultats del 2015

El partit governant, Demòcrates per Andorra, va obtenir 15 escons a les eleccions del 2015; els Liberals d'Andorra, 8; Junts (coalició integrada pel PS, Verds i IC), 3 i Socialdemocràcia i Progrés, 2.

El Consell General el formen 28 diputats, la meitat dels quals s'elegeixen per les 7 circumscripcions parroquials (Canillo, Encamp, ordino, La Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany) i l'altre meitat mitjançant una llista nacional.

Foto: Seu del Consell General o parlament d'Andorra

Fitxa tècnica:
  • Univers:Homes i dones de 18 anys i més de nacionalitat andorrana i residents al Principat d’Andorra
  • Tècnica de mostreig:Entrevistes telefòniques CAT [assistides per ordinador] amb qüestionari semiestructurat de 13 minuts de duració mitjana
  • Mostra: Un total de n=680 entrevistes, el que suposa un marge d’error per el conjunt de la mostra d’e=±3,8% en el supòsit més desfavorable de p=q=0,5 amb un interval de confiança de 95,5%. Per al disseny de la mostra, s’han distribuït n=650 proporcionalment a la població per parròquies i s’han sobrerepresentat les dues parròquies més petites [Canillo i Ordino], per minimitzar l’error en les lectures parcials. La mostra final s’ha ponderat per fer recuperar la proporcionalitat.
  • Data treball de camp:Entre l’1 i el 10 d’octubre del 2018