L'enfrontament que mantenen el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, per dissenyar la nova direcció de la UE ha esclatat en la cara del president de Cs, Albert Rivera, que ara apareix com la baula feble d'una Espanya on les potències europees poden influir en benefici propi.

Aquesta és l'anàlisi a grans trets que ha fet el setmanari francès Le Point, que no amaga que Macron "està jugant al billar espanyol" per afeblir Merkel. 

"De fet, Emmanuel Macron no està tractant d'expulsar Ciutadans del grup Renovar Europa o de rebentar el grup europeu. L'advertiment que li fa [de no pactar amb Vox] s'ha de considerar en un context més ampli de les aliances que s'estan forjant per al Consell Europeu. En pressionar Ciutadans, Emmanuel Macron envia un missatge de suport a... Pedro Sánchez Castejón, president socialista. Aquest és efectivament ara un valuós aliat del president francès per presentar una proposta europea en una ofensiva al Consell Europeu i frenar la candidatura de l'alemany Manfred Weber per al càrrec de president de la Comissió. En aquest joc de billar, Macron tracta amb cura els dirigents socialistes per contrarestar millor el bloc dels dirigents democristians que s'agrupen a l'entorn de Merkel", indica. 

Le Point

Segons Le Point, "com més mostri Macron que vol ajudar Sánchez a mantenir Ajuntaments contra el front de dretes de Cs-PP-Vox més s'espera una torna [dels socialistes] en les difícils negociacions per a la tria dels alts càrrecs europeus (presidència de la Comissió, presidència del Consell, Alt Representant per a les Relacions Exteriors, presidència del Parlament europeu)".

En termes semblants s'ha expressat el corresponsal de Libération, Jean Quatremer, considerat el periodista francòfon de referència a Brussel·les, que situa com un dels fruits d'aquestes maniobres de Macron a Espanya que Merkel hagi perdut ja la seva aposta per weber i els Spitzenkandidaten, la forma d'escollir els candidats als principals càrrecs, que ha quedat desestimada.

Libération

Quatremer recorda que en el nou equilibri de forces, l'acostament del liberal Macron als socialistes a través de Pedro Sánchez, fent pressió a Cs, ha estat essencial, donat que "des de feia 20 anys" els socialdemòcrates seguien el que marcaven els democristians i no cal dir Merkel.

Curiosament l'estratègia francesa de prendre part en la política espanyola per aconseguir els favors de Pedro Sánchez és gairebé la contrària que proposa el principal think tank espanyol en geopolítica, el Real Instituto Elcano, que suggereix al govern espanyol un acostament a Alemanya, mentre adverteix del risc d'obrir una confrontació amb el govern de Merkel.

"El govern espanyol ha de sospesar bé les conseqüències que podria tenir tancar files amb un suposat bloc format per França i les famílies socialista i liberal. Això podria implicar no només un enfrontament polític amb el PPE (democristians europeus) sinó també amb el principal baluard d'aquesta família al Consell: El govern alemany i la cancellera Angela Merkel, així com la seva possible successora, Annegret Kramp-Karrenbauer, que ha expressat el seu suport a Weber [ja descartat] en termes més explícits", assenyala Elcano.