Més de la meitat dels catalans, en concret un 52,5%, estan a favor de recuperar "automàticament" l'Estatut del 2006 tal com va ser aprovat en referèndum, després que ho fessin els Parlaments català i espanyol i abans que el retallés el Tribunal Constitucional. Així ho posa de manifest una enquesta de l'Institut Feedback per a ElNacional.cat quan es compleixen deu anys d'aquella decisió que ha marcat la història contemporània de Catalunya i Espanya. 

L'enquesta es basa en una mostra de 800 entrevistes telefòniques fetes entre el 29 de juny i el 2 de juliol i té un marge d'error del 3,54%.

El 28 de juny del 2010 es va conèixer la sentència del Tribunal Constitucional que va acceptar en part el recurs contra el text estatutari del 2006 que va presentar el PP. Els magistrats van anul·lar 14 articles de l'Estatut, 27 els van reinterpretar i el terme nació, referit a Catalunya i contingut al Preàmbul, va quedar desproveït de tot valor jurídic. 

"Sí, automàticament"

En aquest context, a la pregunta de si creu que s'hauria de recuperar ara l'Estatut retallat pel Tribunal Constitucional, un 52,5% dels enquestats respon "sí, automàticament", és a dir, sense cap negociació prèvia. Per contra, un 25,5% entén que "no", perquè "era inconstitucional", és a dir, comparteix el parer del tribunal que el va anul·lar i reinterpretar parcialment. El 22% restant dels enquestats no ho sap.  

En l'anàlisi de les respostes per grups d'edat destaca el 61,8% dels enquestats d'entre 45 i 64 anys com el segment més nombrós a favor de recuperar l'Estatut íntegre de manera automàtica. Per record de vot a les eleccions al Parlament del 2017, el 80,1% dels votants d'ERC també ho creu, així com el 60,5% dels de JxCat, el 52,7% dels del PSC, i el 45,9% dels de la CUP. Per contra, el 55,8% dels del PP i el 39,7% dels de Cs entenen que no, perquè "era inconstitucional".

El procés cap a la independència

El 10 de juliol del 2010, una multitudinària manifestació va omplir Barcelona contra la sentència i a favor de la independència, moment considerat com el preludi del procés independentista. No obstant això, els enquestats estan dividits gairebé a parts iguals davant la pregunta de si la sentència de l'Estatut "justifica el procés cap a la independència que es va iniciar després". Un 49% respon que no el justifica mentre que un 45% sí que ho creu. El 6% restant no ho sap.

Per record de vot a les eleccions catalanes del 2017, un 77,6% dels votants de JxCat entén que la decisió dels jutges del TC sobre l'Estatut sí que justifica l'inici del procés cap a la independència, com també un 69,1% dels d'ERC, un 59,9% dels de Catalunya En Comú Podem i un 54,4% dels de la CUP. En canvi, el 91,6% dels que declaren haver votat Cs i el 84,7% dels del PSC expressa el parer contrari.