El Senat ha aprovat aquest dimecres de manera definitiva la reforma exprés de la Llei Orgànica del Poder Judicial per tal que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) -la cúpula dels jutges espanyols- pugui designar dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li pertoca nomenar. Es tracta d’un text que reverteix la limitació de les funcions del CGPJ per fer nomenaments amb el mandat caducat, que havia impulsat el govern espanyol en una modificació anterior que pretenia forçar el PP a pactar la renovació de l'òrgan, i estableix que el Poder Judicial haurà de designar els nous magistrats del TC abans del 13 de setembre.

La reforma ha obtingut 147 vots a favor i 100 en contra. L’anècdota interessant de la jornada l’ha protagonitzat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha comès un error i ha votat a favor d’aquesta reforma exprés. Ha estat, segons assegura el Partit Popular, un “error humà”. Es tracta d’errors que a vegades es cometen en aquestes cambres. De fet, aquest mateix dimecres hi ha hagut dos senadors socialistes, María Elena Diego Castellano i Alejandro José Zubeldia Santoyo, que han votat en contra de la reforma impulsada pel seu propi grup parlamentari.

Es tracta, tot plegat, d’una proposició de llei que al Congrés dels Diputats va aconseguir el suport del PSOE, Podem, Esquerra Republicana, PNB, EH Bildu, PDeCat, Más País i Compromís, entre altres. La dreta, en canvi, s’hi va oposar frontalment. El PP, de fet, va posar com a condició per continuar negociant la renovació de l’òrgan la retirada de la proposta.

Aquest dimecres, la senadora del PP Salomés Pradas ha denunciat que “estem davant d’una grapejada total de la justícia” per part del govern espanyol; i ha acusat l’executiu de Pedro Sánchez de voler controlar “sigui com sigui” el TC perquè en la cort de garanties “hi ha assumptes que comprometen directament l’acció d’aquest govern”.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el seu company Fernando de Rosa, que ha sostingut que encara que la Moncloa hagi utilitzat “el mantra que el PP no vol renovar” el CGPJ, aquesta “contrareforma” demostraria que en realitat la situació de l’òrgan de govern dels jutges “els ha donat igual” perquè el vertader objectiu de l’executiu seria “ocupar el TC”. De Rosa també ha preguntat al PSOE quantes “reformes i contrareformes, esmenes i autoesmenes” promouran fins a arribar a aquell objectiu. Concretament, ha plantejat què farà el govern espanyol si el CGPJ no nomena els seus dos candidats al TC abans del 13 de setembre -termini que els imposa la proposta aprovada-, un escenari que ha assumit que “és poc probable, però no impossible”, o si fins i tot els designats “no li agraden”.