Les sospites sobre l'activitat professional de la germana del nou president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, continuen. Micaela Núnez Feijóo, és directora per al Nord-est d'Espanya del Grup Eulen i d'ençà que el seu germà va arribar a la Xunta la seva empresa s'ha beneficiat de més contractes amb l'administració, segons es va saber aquest dimecres. De l'anàlisi dels 140 expedients de contractació que ha signat la Xunta de Galicia amb les empreses que formen part del grup Eulen d'ençà que Feijóo és president de Galícia apunten que aquestes tenien informació privilegiada en diversos procediments d'adjudicació, que els va permetre guanyar sobre la resta de competidors, segons informa Público. Segons el que detalla el mitjà, l'estudi del procediment indica que Eulen ha obtingut tracte de favor en els darrers anys, fins i tot, en alguns concursos s'ha convertit en l'única empresa que hi participa en les adjudicacions. En altres casos, aquestes adjudicacions han coincidit amb cessaments i nomenament a dit en les administracions que convoquen el concurs. I fins i tot, en altres, la Xunta no facilita tota la documentació que està obligada per llei a oferir en la plataforma de contractació pública.  

Tracte de favor

L'empresa dirigida per la germana de Feijóo treballa a la comunitat gallega a través de diverses societats i sol oferir preus competitius, però per sota del preu de licitació. El que crida l'atenció és que elevi l'oferta en aquells concursos en els quals no té competència. Eulen no hauria de saber si té competidors o no fins al moment en què l'Administració donar a conèixer les ofertes i inicia la valoració d'aquestes, però sembla que en diversos procediments si ho sabia, segons informa Público. Un exemple d'aquesta tendència s'ha pogut veure en el contracte que va obtenir l'any 2018 la Fundación Deporte Galego, la qual depen de la Secretaria Xeral para o Deporte, que està adscrita a la presidència de la Xunta, per tant, sota el mandat de Feijóó. Aquesta mateixa fundació portava des de 2010 adjudicant sistemàticament a Eulen els contractes de gestió estival del complex esportiu de Monterrei a pocs quilòmetres d'Ourense. En els anys anteriors, Eulen es va emportar tots els contractes amb ofertes entre un 6% i un 8% per sota del preu de licitació. Però l'any 2018, just l'únic en el qual no té competidors, va fer una oferta de 72.983,57 euros, només 43 cèntims d'euro per sota del preu de licitació. El que suposa un 0,0005% menys. 

Hi ha altres fundacions de la Xunta que haurien donat adjudicacions a Eulen en condicions semblants. La Fundació Setmana Verda de Galícia, que gestiona el recinte firal de Silleda a Pontevedra i que mai havia contractat amb Eulen fins a l'arribada de Feijóo. Eulen va guanyar una desena de contractes per a aquests tres serveis només entre el 2009 i el 2015, amb ofertes per sota del pressupost licitat que, encara que no sempre eren millors que les de la seva competència, li van permetre fer-se amb ells gràcies a les valoracions subjectives. Això es repeteix en altres fundacions, com la que gestiona la Cidade dona Cultura, el macrocomplex cultural de la muntanya Gaiás, a Santiago. Fins i tot, en alguns procediments no és fàcil saber si Eulen té competència o no, perquè la Xunta no compleix amb l'obligació legal de proporcionar tota la informació sobre ells. 

Inútil concursar

En altres concursos, la competència d'Eulen ha deduït que és inútil concursar per a determinats contractes i ha acabat desistint de participar. La Sociedade Galega de Medio Ambiente, empresa que s'encarrega del tractament de residus de la comunitat, ha adjudicat a les empreses del grup contractes pluriennals que sumés un tot de 3,5 milions d'euros des del 2011, encarregant els seus serveis d'infermeria i de cura i manteniment de jardins en adjudicacions amb irregularitats com, per exemple, que no apareguin en l'expedient les justificacions a una oferta considerada com a anormal o desproporcionadament baixa. Al concurs de Lugo, por 1,44 milions d'euros, es van presentar cinc empreses i va guanyar Eulen, presentant la quarta pitjor oferta econòmica. Aquest dimecres el Partit Popular va rebutjar al Parlament gallec una proposta del Bloque Nacionalista Galego que sol·licitava al Consello de Contas de Galicia que investigui aquestes adjudicacions que la Xunta ha fet en favor d'Eulen, des del 2009.