Escenari d'empat entre el PP i el PSOE; això és el que passaria si ara se celebressin eleccions al Congrés dels Diputats, segons indica una enquesta d'IMOP Insights el·laborada per a El Confidencial. Aquest sondeig indica que el PSOE aconseguiria 108 escons, 12 menys que els 120 aconseguits a les passades eleccions del 10 de novembre de 2019.

encuesta el confidencial elecciones congreso

No gaire lluny, però amb cinc escons més, hi hauria el PP de Pablo Casado que milloraria els resultats obtinguts el 10-N. L'enquesta assegura que els populars obtindrien 113 escons, 24 més que en els darrers comicis quan va aconseguir 89 representants al Congrés. 

És cert que la suma dels resultats del PP i els de Vox els situarien per damunt de la suma del PSOE i Podemos, tot i això, els partits de dretes no arribarien a la majoria absoluta de 176 escons per poder governar. Vox aconseguiria 56 escons, 4 més que el 10-N, que sumats als del PP serien un total de 169, estarien a 7 representants de la majoria absoluta. 

Més lluny hi hauria PSOE i Podemos, aquests darrers empitjorarien respecte les últimes eleccions, quan van treure 35 representants, i ara n'aconseguirien 26, 9 menys. Així doncs, la suma dels dos partits d'esquerres, seria de 134, a 42 diputats de la majoria absoluta. 

El PP s'hi apropa més però necessitaria el suport de partits minoritaris. Fa un temps podria haver-se valgut del suport de Ciutadans, però segons El Confidencial, el partit liderat per Inés Arrimadas, només tindria un representant, 9 menys que els aconseguits el 10-N.

Els partits independentistes

Pel que fa als partits independentistes catalans, els resultats serien molt semblants als aconseguits el 10 de novembre de 2019. ERC es quedaria amb els 13 escons que ja té actualment i Junts per Catalunya també mantindria els 8 actuals. La CUP, que va aconseguir dos representants en la seva primera participació a les eleccions espanyoles, ara en sumaria un més. 

Aquesta enquesta es va elaborar entre el 30 d'agost i el 10 de setembre amb una mostra de 1.309 entrevistes. El digital anirà repetint aquest sondeig cada 15 dies.

Aquesta enquesta que vaticina un empitjorament dels socialistes, es publica el mateix dia que es reuneix la taula de diàleg entre el Govern i el govern espanyol; una trobada que ha generat una crisi interna al govern de la Generalitat

Aquest dimecres a les 15 hores, Sánchez i Aragonès es reuniran per negociar l'agenda i les regles del diàleg. Un cop acabi aquesta reunió ambdós compareixeran per separat davant la premsa, i després tots dos assistiran a l'inici de la taula de diàleg per saludar els dos equips i explicar-los els termes de la negociació que han desenvolupat. Després abandonaran la reunió i deixaran els dos equips treballant.

Pel que fa a la delegació catalana, després de la polèmica pels noms proposats per Junts per Catalunya, alguns dels quals no acceptats per Aragonès perquè no eren membres del Govern, a hores d'ara es desconeix si hi haurà membres del soci de coalició liderat per Carles Puigdemont a la taula o només n'hi haurà d'ERC. En aquest sentit, el secretari general de la formació, Jordi Sànchez, va afirmar que el partit no canviarà els components designats, i ha acusat la Moncloa de vetar-los.

 

Foto principal: Pedro Sánchez i Pablo Casado / EFE