L'advocat britànic Ben Emmerson, membre de la defensa internacional dels presos independentistes, ha manifestat que el moviment independentista català és essencialment un moviment antifeixista liberal que “neix de la lluita per sobreposar-se al llegat del franquisme".

Emmerson ha fet aquesta consideració a La Haya, Països Baixos, en una conferència jurídica internacional sobre autodeterminació dins la Unió Europea, organitzada per l'ANC d'Holanda aquest divendres. Per l'advocat, la qüestió catalana no gira entorn d'una discussió de nacionalismes, sinó que és “una veritable lluita per consolidar un sistema de valors democràtic i liberal davant d'un deep state que ha permès perpetuar els valors de Franco".

Vulneració dels drets humans

El discurs d’Emmerson es va centrar en l'estroncament dels drets humans que s’ha viscut l’últim any a Espanya. Va tornar a remarcar que “el dret a l’autodeterminació i a poder decidir és el punt primer i més important dels drets humans".

Uns dels mites establerts per l'unionisme sobre el procés independentista de Catalunya, ha subratllat Emmerson, és que va en contra dels valors de la Unió Europea. “Però els líders catalans que jo conec”, ha dit, “voldrien amb totes les forces formar part de la UE”.  

Partint de la vulneració d’aquests drets humans, Emmerson també ha posat en dubte la democràcia espanyola. “És ben clar qui té raó i qui no”, i ha afirmat que “aquesta no és una qüestió sobre nacionalismes, és una lluita per aconseguir un sistema democràtic vertader”.

Per Emmerson, no hi hauria d’haver cap dubte que en una democràcia europea hi ha d’existir el dret polític a defensar l’autodeterminació i la independència. “Poder asseure’s a dialogar sobre canvis constitucionals per mitjans democràtics hauria de ser l’essència de la mateixa democràcia”, ha dit.

En aquest context, Emmerson considera que els presos polítics han estat durant un any en presó preventiva per “haver exercit un dret polític que ha de permetre tota democràcia”, com és complir el mandat encomanat a les urnes.

“No hi ha cap anàlisi objectiva per a qualsevol advocat internacional raonable i no partidista que el que passa a Espanya és una violació de la Declaració Internacional dels Drets Humans”, ha conclòs Emmerson, “i de la mateixa manera dels valors polítics i civils de la Unió Europea”.