La visita llampec de Pedro Sánchez a Cotlliure i Argelers de la Marenda per rememorar la mort d’Antonio Machado i homenatjar l’exili republicà format per gairebé mig milió de persones -la majoria, catalans-, que van fugir del feixisme no serà, com s’havia pretès de bon començament, un acte històric i solemne de conciliació francoespanyol, ja que no comptarà amb la presència del president de la República francesa, Emmanuel Macron, ni el primer ministre, Edouard Philippe ni cap membre del seu executiu.

De bon principi, els desitjos del govern espanyol passaven per a que Macron s’afegís a l’acte, la qual cosa l’hauria dotat d’un simbolisme que podria fins i tot arribar a emular les cèlebres imatges dels mandataris francesos i alemanys en record als morts de les guerres que els han enfrontat. En aquest cas però, no com a record d’enfrontaments mutus sinó com a reconeixement de la discutible acollida de França dels centenars de milers de refugiats de la Guerra Civil.

A més, a principis de febrer el secretari general d'Afers Internacionals espanyol, José Manuel Albares, va presentar la visita com una important col·laboració franco-espanyola, però a l’hora de la veritat, seran només autoritats locals les que rebin el president espanyol.

Amb tot, des de la Moncloa, s’ha volgut treure importància a aquest fet i s’ha assegurat que la no assistència de cap membre de l’executiu francès respon a un acord entre els dos governs per respectar la voluntat de la part espanyola de celebrar una cerimònia sòbria centrada en la memòria democràtica espanyola.