El president espanyol, Pedro Sánchez, està preparant una gran commemoració republicana a la Catalunya Nord, on té previst participar en els actes commemoratius de La Retirada, de l'exili, el diumenge 24 de febrer. La presència de Sánchez al Rosselló tindrà lloc en ple judici als presos polítics catalans.

Segons ha informat el diari L'indépendant de Perpinyà, Sánchez té previst visitar a Cotlliure la tomba del poeta Antonio Machado i Argelers de la Marenda, on hi ha el museu dels refugiats republicans, per fer un discurs commemoratiu. Sanchez també té previst visitar la tomba del president Manuel Azaña a Montauban, ja en territori occità.

El secretari general d'Afers Internacionals espanyol, José Manuel Albares, ha manifestat el seu convenciment que la visita tindrà una gran repercussió a Espanya, i ho ha presentat com una col·laboració franco-espanyola, amb la participació d'entitats de memòria històrica franceses i espanyoles.

Col·lectius catalanistes de la Catalunya Nord, i també de l'Empordà, estan convocant protestes contra el president espanyol, per l'actitud que manté contra el procés sobiranista català.