La fiança de 12.000 euros que el Tribunal Suprem ha imposat a l'associació de juristes Atenes per admetre a tràmit la querella contra Mariano Rajoy i el Tribunal Constitucional (TC) per haver impedit la investidura a distància de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat ha enervat el col·lectiu, del qual en forma part l'exjutge i advocat Elpidio José Silva. En una entrevista al programa Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio, Silva ha dit que espera que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) admeti a tràmit la querella perquè si no ho fa és perquè “creu que Catalunya ha de tributar”. “Si no l’accepta, és perquè usa la fiança a nivell recaptatori”, ha dit.

Segons Silva, la justícia espanyola està en mans d’una sèrie de “grups i faccions” que “indicien un grau de corrupció molt elevat”. “Hi ha gent que fa coses il·legítimes i mereixen un premi, se les converteix en magistrats del Tribunal Suprem”, ha explicat.

L'exjutge ha destacat que des del 2012 "hi ha resolucions que no tenen ni un mínim fonament" i que caldria fer una auditoria: "Hem comprovat una trama judicial orientada a protegir una mentalitat instal·lada còmodament en el poder judicial". Per a Silva és una mentalitat "ultradretana, integrista i feixista". "Volem investigar. Volem saber quina mena de favors i de sinergies es duen a terme dins del CGPJ". En aquest sentit, ha destacat que "ningú" té cap ganes d'investigar el poder judicial; quan es fa és perquè "no es pot més". "Quan hi poses ganes és perquè veus que l'abús i l'extermini de la democràcia és insuportable", ha afirmat.

L'enuig de Silva ha quedat palès en un tuit que ell mateix ha fet i en el qual afirma que la justícia espanyola no és independent: 

La querella presentada pel col·lectiu Atenes ha topat amb dos esculls: la fiança, que Silva considera fora de lloc, i el ponent de la causa, el jutge Pablo Llarena.