L'Ajuntament d'Elna, a la Catalunya del Nord, portarà la denúncia del Prefecte dels Pirineus Orientals per haver permès fer servir el català als plens municipals al Consell Constitucional. Des del consistori nord-català titllen "d'esquizofrènica" la posició de l'Estat francès sobre l'ús del català als plens municipals.

L'equip de govern municipal creu que, abans que el Tribunal Administratiu es pronunciï sobre la denúncia del Prefecte dels Pirineus Orientals, caldria que el Consell Constitucional ho fes sobre la llei del 1539 que al·lega el prefecte en la seva petició de no usar el català i segons la qual "es consagra" l'ús de la llengua francesa en l'àmbit jurídic.  L'alcalde d’Elna, Nicolàs Garcia, a més, lamenta que, al mateix temps que el prefecte copresideix l'Oficina Pública de la Llengua Catalana per promoure'n l'ús, "ataca" la decisió d'Elna.

A hores d'ara, més d'una quinzena de municipis de la Catalunya del Nord s'han sumat a la modificació del reglament liderada per Elna. Alguns ja han rebut la carta del prefecte demanant que es facin enrere.

Elna, primer municipi a permetre el català als plens

El 21 d'abril d’enguany, Elna es va convertir en el primer municipi de la Catalunya del Nord a reconèixer l'ús del català als plens municipals. Val a dir que la proposta no va ser aprovada per tots els regidors, ja que cinc van votar-hi en contra. 

Fa mesos que Elna preparava la mesura d’aprovar l’ús del català als plens municipals. Però la gota que va fer vessar el vas va ser quan el tinent d'alcalde, Pere Manzanares, va fer una intervenció en català que va provocar que els regidors de l'oposició marxessin del ple. Arran d’això, l’equip de govern d’Elna es va proposar reglar l’ús del català als plens municipals. Abans de fer-ho, van consultar amb juristes si era possible fer-ho i van rebre una resposta afirmativa.

"Com que nosaltres som tossudament catalans, vam preguntar i vam demanar ajuda i ens van dir que ens enganyaven, que teníem aquest dret", va exposar en el seu moment Garcia. Ara, però, l’Estat francès vol posar en dubte aquest dret davant dels tribunals.

"Anirem a judici i guanyarem"

L'alcalde d'Elna ja ha assegurat que des de l'Ajuntament plantaran cara a la denúncia. De fet, creu que l'Ajuntament sortirà victoriós del judici contra el prefecte dels Pirineus Orientals. I és que, a través d'una piulada a Twitter, Garcia va afirmar: "Anirem al judici i guanyarem! La Vila d’Elna assignada davant d’un jutge, per haver permès llegir els actes oficials també en català. Pobra república francesa!".

PiuladaNicolasGarcia
 

A les xarxes socials, l'alcalde d'Elna ha rebut molt suport d'altres usuaris que s'han escandalitzat per la decisió del Prefecte dels Pirineus Orientals de dur davant els tribunals aquesta mesura del consistori, que té l'objectiu de fomentar l'ús de la llengua catalana.