La professora d’Economia de la UB i exdegana de la Facultat, Elisenda Paluzie, ha estat la més votada a les eleccions del Secretariat Nacional de l’ANC. Ha rebut un total de 5.062 vots, d’un total de 7.155 socis que han votat (el 19,5% del cens). Això la situa com a possible candidata a la presidència de consens, malgrat que no s’ha postulat, ha superat àmpliament els presidenciables. El seu perfil independent podria ajudar. Tot i això, fa dos anys, Liz Castro va ser la més votada i finalment el secretariat de l'entitat va escollir Jordi Sànchez.

D’entre els candidats que sí que s’han postulat a la presidència de l’entitat, el més ben posicionat ha estat David Minoves, amb 3.026 vots, que representava l'alternativa a l'aparell. David Fernàndez (2.796 vots) ha estat cinquè i Adrià Alsina (2.788 vots), el candidat continuista, sisè. 

Els 77 secretaris sortints són els que dissabte vinent escolliran el següent president de l'Assemblea. Fins divendres a la nit es podia votar de forma telemàtica, i aquest dissabte s'ha pogut fer de forma presencial. Els 37.630 socis de l'entitat havien d'escollir els 77 membres del secretariat nacional d'entre 135 candidatures.

A falta de celebrar-se la sessió constituent que esculli el nou president, els candidats escollits a nivell nacional són més propers a Minoves, el candidat que desafia l’aparell en aquestes eleccions.

Què defensa cada candidat a la presidència?

Fins ara, la pugna per agafar el relleu de Jordi Sànchez se situava entre dos dels aspirants. Per una banda, hi ha la candidatura continuista d’Adrià Alsina, el cap de premsa de l’entitat que vol fer el salt a la presidència. Per l’altra, David Minoves, president del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN).

La candidatura d’Alsina defensa la legitimitat del mandat que va sorgir de les urnes l’1 d’octubre: s’ha d’implementar la República ja, sense tornar a pantalles passades. El discurs que representava diumenge passat Jordi Pairó, membre del secretariat sortint, dirigint-se als partits: “Què cony està passant? Què no se'ns està dient?". Es tracta d'empènyer els partits independentistes per fer la feina aturada el 27 d’octubre.

La candidatura de Minoves considera important “eixamplar la base”, treballant amb nous actors com els CDR Universitats per la República, i construir una agenda pròpia que consideren que l’ANC ja no té. "L’entitat ha de tornar a eixamplar base, perquè sembla que és una carrera més de fons. Hem de tornar a ser transversals i recuperar el lideratge sent més col·laboratius”, sostenen. S’oposen al “búnquer” en què creuen que s’ha convertit el continuisme. “Un cop escapçat el president, no s’ha sabut trobar un relleu. La dinàmica era més d’un exèrcit que rebia ordres que no d’una assemblea que reflexiona i té visió estratègica”.