Nova topada d'Esquerra Republicana amb Junts. La carrera per les eleccions municipals del 2023 ja ha començat i amb ella les disputes per guanyar l'alcaldia dels pobles i ciutats d'arreu del territori. Aquest cop ha estat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, qui ha protagonitzat la picabaralla amb Junts. Elena, en una presentació de l'alcaldable d'ERC a Alcarràs (Lleida), Jordi Castany, ha carregat contra l'alcalde de la ciutat, Jordi Janés, i l'ha acusat de connivència amb l'"extrema dreta" per l'anterior pacte amb Sempre Alcarràs. L'executiu ara està format tan sols per l'alcalde de Junts i tres regidors més de la mateixa formació. El conseller republicà ha assegurat, durant l'acte a la ciutat lleidatana, que el consistori s'ha mogut per "interessos personals, per egoisme, per intercanvi frívol de cadires", tot per "canviar la voluntat dels ciutadans". Aquest discurs ha provocat la indignació de molts polítics i càrrecs de Junts, així obrint una crisi entre els socis de govern de la Generalitat.

Junts ha reaccionat en tromba davant les dures paraules d'Elena contra la seva formació a Alcarràs. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha demanat explicacions al respecte. Turull ha exigit que Elena es disculpi i rectifiqui per unes "desafortunades afirmacions banalitzant l’extrema dreta". "No tot s’hi val", ha sentenciat. Arran de les crítiques de Turull, Elena ha volgut matisar i ha argumentat que no es referia a l'actual alcalde d'Alcarràs, "sinó a qui va ser alcalde amb els vots de Junts, a qui l’actual alcalde va haver d’expulsar del govern municipal per les seves actituds intolerables".

L'exconseller Josep Rull també ha fet palesa la seva indignació i ha assegurat que el discurs d'Elena "és impropi d'algú del seu nivell". "Inacceptable banalitzar l’extrema dreta per part del conseller d’Interior", ha afirmat Rull. També el secretari d'organització de Junts, David Torrents, ha esclatat contra el conseller Elena. Ha argumentat que les paraules del conseller republicà referint-se a l'alcalde de Junts són "molt preocupants". En aquest sentit, ha dit: "D’ell depèn el departament d’Interior que investiga l’extrema dreta, amb això vol dir que ens investiguen per això?". Altres personalitats de Junts han carregat contra ell acusant-lo de fer-ho per voler tapar la "inútil" taula de diàleg. La representant del Consell per la República, Rosario Palomino, ha acusat ERC de voler trencar el Govern per formar un tripartit amb el PSC: "Ja no sabeu com calumniar a Junts perquè deixi el Govern i poder fer el vostre tripartit".

Aquesta és la intervenció completa del conseller Elena a Alcarràs durant la presentació de l'alcaldable d'ERC:

Jordi Janés és des del 19 de desembre de 2020 alcalde d'Alcarràs, arran d'un acord entre els grups municipals de Junts per Alcarràs i Sempre Alcarràs. Aquestes dues formacions es van repartir quatre i tres regidors respectivament. Però durant l'any passat, el 2021, dos agents de la policia del municipi van denunciar el primer tinent d'alcalde i regidor de Governació i Seguretat, Manel Ezquerra, per presumpte abús de poder, assetjament laboral i discriminació per qüestió de gènere. Janés va decidir suspendre temporalment les funcions d'Ezquerra. Aquesta decisió va provocar que els regidors de Sempre Alcarràs abandonessin el govern en resposta a l'actuació de l'alcalde.