La Guàrdia Civil ha citat a declarar aquest dijous l'exportaveu del comitè executiu del Pacte nacional del referèndum, Joan Ignasi Elena, a la comissaria de la travessera de Gràcia, segons ha pogut saber l'ACN.

En les últimes setmanes, la Guàrdia Civil ja ha interrogat treballadors de la Generalitat en relació amb la pàgina web del Pacte nacional del referèndum i sobre la campanya institucional del registre de catalans a l'exterior. A més, la Guàrdia Civil també va visitar una de les empreses que optava al procés d'homologació per a la compra d'urnes i es va personar al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per requerir informació sobre l'acte de Junts pel Sí (JxSí) en què es va presentar la llei del referèndum.

De fet la declaració d'Elena es produirà un dia després que també hagin estat cridats a declarar dos alts càrrecs del Departament de la Presidència, el secretari general, Joaquim Nin, i el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells. Precisament, Nin estava citat per la Guàrdia Civil per parlar sobre el domini del web del Pacte nacional pel referèndum. Elena declararà en nom de tots els membres del comitè executiu del Pacte, que tenen coneixement de la citació.

A més, després de la declaració de Nin i Graells, el Govern ha anunciat que emprendrà accions legals contra els interrogatoris de la Guàrdia Civil. En una roda de premsa celebrada aquesta tarda al Palau, el conseller de la presidència, Jordi Turull, ha considerat que hi ha hagut una “vulneració de drets que la Generalitat no pot permetre”.