El Govern estudiarà la manera més efectiva per denunciar com s'han dut a terme els interrogatoris a alts càrrecs de la Generalitat. Així ho ha informat aquest dimecres el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, en una roda de premsa extraordinària. “A partir d’ara els serveis jurídics de la Generalitat estudiaran la manera més eficaç per denunciar davant del jutjat de guàrdia aquesta actuació perversa”, ha dit Turull.

Entre els alts càrrecs de la Generalitat interrogats aquest dimecres al matí hi ha el secretari general de Presidència, Joaquim Nin, a qui durant la declaració se li ha comunicat la situació d’investigat. A Nin se l’ha interrogat, segons ha explicat Turull, per haver autoritzat els dominis del web del Pacte nacional pel referèndum. Se l’investiga per una possible sedició. Turull s'ha erigit com a "màxim responsable" d'aquesta autorització dels dominis.

El Govern presentarà denúncia davant del jutjat de guàrdia perquè considera que hi ha hagut una “vulneració de drets que la Generalitat no pot permetre”. La Guàrdia Civil ha comunicat a Joaquim Nin la seva condició d'investigat durant la seva declaració, que s'ha fet sense presència del seu advocat. La Guàrdia Civil pot actuar com a policia judicial, però no té competències per imputar ningú. "Recorrerem totes les instàncies", ha alertat Turull.

Instrumentalització del secret de sumari

Preguntat sobre a qui denunciaran, Jordi Turull ha aclarit que a “tots els que hi tinguin a veure”, perquè entenen que si la policia actua és perquè el jutjat ho ordena. Segons ha explicat el portaveu del Govern, l’origen de la declaració és una querella de VOX admesa pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona contra l'exjutge Santi Vidal, el secretari d'Hisenda Lluís Salvadó i el jurista Carles Viver Pi-Sunyer. La causa està sota secret de sumari. “Es decreta el secret de sumari i la Guàrdia Civil comença a interrogar funcionaris per coses que no tenen res a veure”, ha denunciat.

El conseller de la Presidència ha posat de manifest la indefensió dels càrrecs de la Generalitat, perquè "amb l'excusa del secret de sumari, ara poden personar-se en tot allò que tingui a veure amb l'1 d'octubre". Ho ha descrit com una "causa general contra la voluntat de votar del poble de Catalunya".

El Govern encara ha d'estudiar quina és la manera més eficaç per denunciar aquests fets, així com el moment en què aquesta denúncia es presentarà. En aquell moment, l'Executiu detallarà els drets fonamentals que considera que s'han violat durant els interrogatoris. Ha lamentat que "alguns mitjans" tenen més informació que la Generalitat.

Atac "al pacte, el diàleg i l’acord"

Jordi Turull ha recordat que el Pacte nacional pel referèndum emana d’una resolució del Parlament de Catalunya “que no ha estat recorreguda” i que aplega més de 4.000 entitats que treballen per impulsar un pacte entre els governs espanyol i català per a la celebració d’un referèndum.

“S’està criminalitzant treballar a favor del pacte, el diàleg i l’acord”, ha criticat el portaveu del Govern, que ha advertit: “Denunciarem totes aquelles persones que puguin atacar els drets fonamentals de ciutadans, treballadors públics i responsables polítics”.

Segons Turull, això és un atac que va més enllà del Govern, perquè el Pacte nacional reuneix altres institucions, entitats i organitzacions. Ha assegurat que presentaran la denúncia per dignitat. “Nosaltres no fem això per fer una escalada del conflicte, sinó per dignitat: que no es pensin que poden fer el que volen i quan volen”, ha dit el portaveu del Govern.