El coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, ha conclòs aquest dijous la ronda de contactes amb els portaveus de Podemos, En Comú Podem, ERC, PDeCAT, PNB, Bildu i En Marea al Congrés dels Diputats. Aquesta tarda s'ha pogut reunir amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, i el d'En Comú Podem, Xavier Domènech. Iglesias, que és un dels més de 100.000 signants del manifest del Pacte pel Referèndum, ha afirmat després de l'acte que per a la seva formació aquesta ha estat una reunió “molt important” precisament perquè Podem “té un projecte d’Espanya”. 

“Nosaltres no volem que Catalunya se’n vagi, però som demòcrates, i pensar una Espanya del Segle XXI implica reconèixer la plurinacionalitat i diversitat del nostre país”, ha dit. Segons Iglesias, “quan hi ha una situació de conflicte com la que evidentment hi ha a Catalunya s’ha de resoldre per vies democràtiques” mitjançant un “referèndum legal, pactat i amb efectes jurídics”. Iglesias ha criticat que PP, PSOE i C’s “s’atrinxerin” contra el referèndum i segueixin “ancorats al SXX”. “El Segle XXI a Espanya augura un futur diferent, més tolerant, on les gests i pobles tenen identitats diferents, i nosaltres tenim un projecte perquè caminin junts” però “des de la lliure designació democràtica”. 

Per la seva banda, i el marc d'aquesta ronda de contactes, Elena ha recordat que el referèndum és "possible legalment", però ha criticat que no hi hagi una "voluntat política" per fer-ho. A més, ha lamentat que PP, C’s i PSOE hagin evitat la trobada i hagin optat per fer “la pràctica de l’estruç”.

Segons ha explicat en una compareixença davant els lleons del Congrés, l’objectiu de la iniciativa era “fer pedagogia” i explicar que el Pacte Nacional és “un espai d’entitats, partits polítics i institucions que representen la majoria social, política i cultural de Catalunya” i que reivindiquen el referèndum com “la millor eina per resoldre el problema polític” a Catalunya.

Elena ha recordat que el referèndum “és possible legalment” també “dins de la legalitat espanyola”, i ha apuntat que si no se celebra “és perquè no existeix la voluntat política”. “Amagar-se darrere una pretesa legalitat que no existeix és una manera de voler evitar el debat imprescindible”, ha dit. 

Els partits catalans ERC i PDeCAT també els han rebut als despatxos del Congrés.

La “pràctica de l’estruç”

Elena també ha criticat que PSOE, PP i C’s hagin fet la “pràctica de l’estruç” i hagin actuat “com els nens, però sense innocència”. Segons el coordinador del Pacte pel Referèndum les tres formacions espanyoles han actuat “com els nens que pensen que tancant els ulls desapareixen els problemes i no els veu ningú” perquè “els problemes en política existeixen i es resolen donant la veu i el vot als ciutadans”. 

Ha fet una menció expressa al Grup Socialista, que “s’ha alineat al bloc de no rebre, no dialogar i no parlar”. “Els emplacem a que reflexionin al voltant d'aquesta posició i que pròximament, com vam fer a Catalunya amb el PSC, puguem parlar des de la discrepància però també des del diàleg sobre les alternatives a les inquietuds que existeixen a Catalunya”. 

En aquest sentit ha assegurat que el Pacte es va dirigir al Grup Socialista però encara “espera una resposta”. “Esperem que reflexionin i els donin una data per rebre’ns”, ha dit abans de recordar que al Pacte Nacional pel Referèndum hi ha des dels sindicats a l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. “No és una cosa de quatre”, ha recordat, sinó que “representa dues terceres parts del Parlament de Catalunya i un 80% dels ciutadans de Catalunya”. 

En aquest marc, ha assegurat que el Pacte pel Referèndum tornarà a Madrid en unes setmanes per parlar amb aquelles formacions amb qui no ha pogut parlar en aquesta ronda així com amb associacions, entitats i institucions.