"Té previst fer canvis a la prefectura del cos?" "En aquests moments no". Així de clar el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha respost Laura Rosel quan al final de l'entrevista d'aquest dilluns del Matí de Catalunya Ràdio ha abordat la continuïtat del major Josep Lluís Trapero. Elena el va ratificar quan va entrar a la conselleria, però la voluntat de canvis a la cúpula del cos sobrevola permanentment. Avui, el conseller amb un to de veu baix i sense voler entrar en el fons de la qüestió ha vorejat les preguntes com ha pogut. "Trapero continua ratificat?", li ha preguntat Rosel. I el conseller ha dit: "Ja ho sap, ho he dit sempre". I ha afegit "tinc confiança en els 18.000 agents dels Mossos d'Esquadra per igual". 

"Una de les coses que intento situar és la idea de col·legialitat. No vull parlar d'una persona. Els 18.000 tenen el meu suport", ha dit Elena, que ha volgut explicar el canvi que sí que es planteja obertament per als comandaments del cos, que és l'ampliació dels caps de mossos dones. Actualment només 3 dels 28 comandaments del cos són dones. Elena es planteja arribar a una tercera part.

Joan Ignasi Elena s'ha mostrat prudent en totes les seves respostes fins al punt de deixar molts interrogants a l'aire. Un cop més, ha volgut deixar en mans de la comissió del Parlament de Catalunya el debat sobre el model d'ordre públic i no s'ha volgut posicionar sobre els projectils de foam ni sobre l'arma que els podria substituir: "Jo tinc opinió, però soc conseller d'Interior. Seria poc respectuós amb la comissió". L'única cosa que sí que ha dit sobre el protocol incomplet que està publicat i que ja va denunciar la CUP en el seu moment, és que no hi ha cap problema en publicar més parts del protocol de les llançadores de foam.

Sobre la defensa dels agents i les acusacions particulars, sense entrar al detall de cap cas en concret, el conseller ha recordat que s'ha traslladat la defensa dels Mossos al gabinet jurídic central i que es tracta de tenir proporcionalitat respecte a la resta de treballadors de la Generalitat. Però Elena no ha entrat a valorar cap dels casos que estan judicialitzats on la Generalitat és acusació particular, ni ha analitzat cap comportament dels agents que estan en vies d'investigació.

Les lluites prioritàries

El conseller ha repassat els casos d'actualitat i entre les prioritats ha posat la lluita contra la violència masclista. "El que no pot ser és que visquem en un país en què el privilegi d'estar segur sigui només dels homes", ha dit, afegint que "si hi ha alguna prioritat té aquest conseller, és aquesta. No pot ser que la meitat de la població vagi insegura pel carrer. No ho podem permetre i no ho permetrem". 

Tampoc es pronuncia sobre la legalització de la marihuana i remarca que la seva feina és perseguir el crim organitzat. Sobre l'increment de casos d'odi, el conseller ha estat més contundent: "L’extrema dreta atia l'odi al diferent".  Segons Elena "hi ha grups animats per discursos d'odi que tenen la voluntat de perseguir i ferir al diferent. Només puc dir que ens hi trobaran davant".