"Hi haurà ordre. Res a veure amb la mà dura. La mà dura és una mica antiga". Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior, agafa les regnes del Departament amb l'objectiu de posar-hi ordre, però no amb mà dura, una actitud que considera una "concepció dels anys 80". 

Elena s'ha estrenat als mitjans en una entrevista a El món a RAC1 amb Jordi Basté, on ha afirmat que ell no és com els consellers que pretenen anar "fins a la llei i una mica més". Elena es referia a temps passats, molt passats. Però, el cert és que un antecessor seu en el càrrec, Felip Puig, va utilitzar aquesta frase en una de les etapes més convulses d'Interior i de concentracions al carrer i càrregues policials.

"Hem d'elevar el nivell, que per això ens paguen", ha dit el conseller, referint-se a la utilització política que s'ha fet dels Mossos d'Esquadra. "Els funcionaris públics responsables de la seguretat volen que hi hagi debat polític, el que no volen ser és ser utilitzats, ni en contra ni pels seus entusiastes", ha afegit.

El nou conseller ha dibuixat el seu nou gabinet i els seus homes i dones de confiança. Una nova estructura que es basa en l'equilibri entre l'experiència i gent nova. "He tingut l'oportunitat de començar a conèixer els cossos. Ha estat molt intens i em confirma que la decisió ha estat encertada", ha dit Elena a Basté.

El debat sobre el foam i els desnonaments

Elena ha evitat posicionar-se a favor o en contra dels projectils de foam. S'ha referit a la comissió parlamentària del 2013, on es va revisar el model d'ordre públic i es va decidir prohibir les pilotes de goma. "Jo no puc afirmar ara què és millor o pitjor", ha dit.

El conseller té clar que cal engegar la comissió parlamentària tan bon punt sigui possible per encetar el debat al Parlament. I el que sí que demana és que "escoltem les propostes traient el nom de qui les fa".

"Traiem-nos de sobre en aquest debat que ens vindrà el partidisme i abracem la política", ha reiterat Elena sobre els interessos de partits contra el debat de les idees polítiques, que és el que s'ha de fer al Parlament.

Sobre els desnonaments, el conseller d'Interior vol proposar centralitzar la presa de decisions per tenir criteri únic per decidir les unitats que s'envien. "Els desnonaments no es poden fer a persones vulnerables quan són propietats de grans tenidors. Hi ha un acord parlamentari per convertir aquesta exigència en llei", ha afegit Elena.

Covid i revetlles

Joan Ignasi Elena s'ha mostrat prudent sobre l'evolució de la Covid. I en aquest context ha demanat prudència i contenció en l'obertura de les platges el dia de la revetlla de sant Joan. El conseller s'ha mostrat caut, però alhora proper a l'Ajuntament de Barcelona, amb qui ha dit que treballarà amb "total lleialtat". 

Elena i Albert Batlle, el tinent d'alcalde de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, tenen una bona relació, el conseller ho ha exhibit i ho aprofitarà per a la bona coordinació de la seguretat a la capital de Catalunya.