L’escó de Jaume Alonso-Cuevillas ja té nova destinatària: Elena Fort Cisneros, vicepresidenta institucional i portaveu del Futbol Club Barcelona, serà la nova diputada de Junts per Catalunya al Parlament. Fort (Barcelona, 1970) és advocada especialitzada en dret urbanístic i va concórrer en la posició número 26 dels juntaires a la llista per la demarcació barcelonina en les eleccions al Parlament del passat 14 de febrer de 2021. Després de la renúncia de Cuevillas, la següent a la llista era ella. També és la màxima responsable de l’Espai Barça.

Elena Fort forma part del sector pragmàtic del partit. Al llarg de la legislatura, de fet, ja ha estat vinculada al grup parlamentari de Junts, atès que formava part de l’equip d’assessors que té la formació a la cambra catalana. Hi duia tasques relacionades amb els seus coneixements jurídics. Ara, Fort entra a formar part d’un grup parlamentari de 31 diputats —un menys que els obtinguts als comicis de 2021 per l’expulsió de Cristina Casol, que s’ha mantingut com a parlamentària no adscrita—. Amb la sortida de Cuevillas, el sector dels afins de Laura Borràs queda molt debilitat i reduït a diputats com Francesc de Dalmases, Ester Vallès o Aurora Madaula —a l’espera del que pugui passar amb el seu futur al partit després de la denúncia contra el grup parlamentari per assetjament per raó de gènere i, per tant, de la resolució d’aquest cas—.

No serà la primera experiència de Fort al Parlament. L’any 2017, es va presentar com a número 23 de la llista de Junts al Parlament. El maig de 2019 va estrenar-se com a parlamentària davant la renúncia d’alguns candidats que la precedien, un càrrec que va ocupar fins a finals de desembre de 2020, quan es va dissoldre la cambra per les eleccions de 2021. De fet, el 2019, també va concórrer en la candidatura de Junts a l’alcaldia de Barcelona, aleshores liderada per Quim Forn. Ho va fer en la posició número 36. Al Barça, n'és la vicepresidenta institucional des del març de 2021, quan Joan Laporta va guanyar les eleccions a la presidència de l’entitat culer. Ja havia format part de la junta directiva del club entre els anys 2008 i 2010, quan Laporta també era el màxim mandatari blaugrana.

La dimissió de Jaume Alonso-Cuevillas

El seu antecessor al càrrec, Jaume Alonso-Cuevillas, formalitzava aquest dimarts la seva renúncia a l’acta de diputat al Parlament de Catalunya. Aquest mateix dijous, la seva fitxa al web del Parlament ja ha estat donada de baixa. El qui també és membre de l’executiva nacional de Junts i presidia la comissió de l’Estatut dels Diputats de la cambra manifestava a través de la xarxa X (abans, Twitter) que el seu despatx d’advocat l’absorbeix “cada dia més” i detallava que es tractava d’una “decisió consensuada” amb el president Carles Puigdemont des del passat mes d’octubre: “Per diverses raons, no s’ha fet efectiva fins ara”. Cuevillas, doncs, opta per centrar-se plenament en la seva feina com a advocat.

Abans de l’etapa al Parlament, l’advocat va acompanyar Laura Borràs en la seva candidatura al Congrés el 2019. En la primera convocatòria d’aquell any, de l’abril, Cuevillas liderava la llista per Girona. A les del novembre, fou el número 4 per Barcelona. Seguint els passos de la presidenta del partit, va abandonar la cambra baixa espanyola per sumar-se a la llista dels juntaires per al Parlament com a número 5 per la demarcació barcelonina.

Durant menys d’un mes, fou secretari segon de la Mesa del Parlament. Ara bé, unes declaracions en què defensava evitar la tramitació de propostes de resolució sobre Felip VI i l’autodeterminació (davant la judicialització de tràmits similars que han patit altres meses) van causar la seva renúncia i, en el seu lloc, va entrar Aurora Madaula a l’òrgan rector de la cambra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!