Joan Ignasi Elena ha exigit "respostes urgents" a Fernando Grande-Marlaska pels policies infiltrats, després que aquest dimarts s'enxampés un segon talp en moviments socials de Barcelona. En una carta, el conseller d'Interior ha traslladat aquest dimecres al seu homòleg espanyol l'"extrema preocupació i indignació" que provoquen en el Govern aquesta mena d'operacions policials amb "indicis de finalitats polítiques i que busca perseguir i criminalitzar determinats idearis". "Estem davant de fets greus que requereixen respostes urgents", ha expressat. Els partits independentistes ja van instar el ministre de l'Interior a comparèixer pel nou escàndol.

Elena ha recordat que Grande-Marlaska ja va ser preguntat per aquesta qüestió i que es va limitar a destacar "l'estricte sotmetiment a la llei" de la policia espanyola, alhora que va assegurar que aquesta mena d'infiltracions no es produïen en l'actualitat. Unes declaracions que han quedat desmentides, ja que el segon talp va actuar fins a finals del 2022. "Això afegeix gravetat als fets", ha advertit el conseller, que ha considerat "urgent" aclarir qui va donar l'ordre d'infiltració i si existeix o no una autorització judicial. A més, cal saber amb quina finalitat es va ordenar l'operació, quina mena d'informació s'esperava obtenir i si és habitual l'intent de captació de militants de les joventuts de partits polítics.

 

D'altra banda, Elena ha insistit en el fet que les infiltracions es produeixen en paral·lel a una operació d'espionatge a l'independentisme català amb el programari Pegasus (el Catalangate) — que es coneix des de fa mesos i encara no hi ha gaire respostes, després d'afectar a desenes de líders polítics, activistes, líders socials, advocats... "Per tot això, reiterem l'exigència de respostes urgents per aclarir aquestes preocupants informacions. La persecució a determinades idees polítiques no és pròpia ni acceptable en una democràcia europea avançada", ha sentenciat.

Ha estat aquest mateix dimecres quan cinc de les activistes enganyades pel policia infiltrat han presentat una querella per abusos sexuals, ja que l'home va utilitzar les relacions sexoafectives amb les dones per introduir-se dins dels moviments. De fet, amb una va arribar a tenir una relació sentimental que es va allargar durant un any — el col·lectiu de la qual ja va denunciar l'"abús i arbitrarietat" de la situació.